Dolphin cruises help Istanbul treasure its Bosphorus bottlenoses - Phys.org

Yunus Gezileri, İstanbul’un Boğaz Yunuslarını Korumasına Yardımcı Oluyor – Phys.org

İstanbul Boğazı’nda yüzen bir yunusun görülmesiyle birlikte, İstanbul’un en zarif manzaralarından birini görmek için ücretsiz bir tekne yolculuğuna çıkan yolcular arasında heyecan dalgası yükseldi.

İstanbul’da yaşayanlar veya sadece geçenler, yunusların ve yunusgillerin, Türkiye’nin 16 milyonluk dev şehri olan İstanbul’u ikiye bölen yoğun boğazda kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini ifade ediyorlar. İstanbul belediyesi, deniz memelileri karşısındaki tehlikelere dikkat çekmek amacıyla Dünya Doğa ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ile ücretsiz yaz yunusu gözlem gezileri düzenliyor. Doğal Hayat Projesi’nin başkanı Ahmet Yaşar Yıldız, belediyenin, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan boğazda onları tutabilmek için “elinden gelen her şeyi yaptığını” belirtti. Bu 59 yaşındaki kişi, yunusların burada yaşamaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Boğazdaki varlıkları, “mükemmel bir ekosistemin işaretiydi,” dedi. “Boğaz temiz, birçok koydan daha temiz ve böyle kalmak istiyoruz” dedi.

Üst güvertesinde mikrofon elinde olan WWF Türkiye Deniz Memelileri Programı lideri Cansu İlkilinç, aşağıdaki kalabalığa boğazın iki yunus türüne ve bir yunusgiller türüne ev sahipliği yaptığını açıkladı. Bu, son derece yoğun bir kentsel su yolu için etkileyici bir sayıydı.

İklim değişikliği, habitat kaybı ile ilgili olarak, Bosphorus Boğazı, uluslararası deniz ticareti için ana bir koridor olarak hizmet vermektedir ve geçtiğimiz yıl 39.000 gemi tarafından geçildi. Türkiye Ulaştırma Bakanlığı’na göre gemilerin yanı sıra sürekli bir yandan diğerine sefer yapan feribotlar da dahil değildir. Tüm bu gemi trafiğine ve Türkiye’nin en büyük şehrinde olmasına rağmen, yunusların boğazın sularını tercih ettiği görülüyor. Balıkların bol olduğu ve güçlü akıntıların kirliliği alıp götürdüğü için yunuslar bu bölgeyi tercih ediyorlar. Ancak boğazdaki yunuslar için her şey temiz değil. Doğal Hayat Projesi lideri uyarıyor; İstanbul’da iklim değişikliği, kirlilik, aşırı avlanma ve habitat kaybından tehdit altında olduklarını belirtiyor.

İstanbul’daki yunuslar konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan ilk ücretsiz eğitim gezileri 2022 yılında başladığından beri büyük bir başarı elde edildi. Yüz kişilik bu turlara katılımın her iki haftada bir sadece üç dakika içinde neredeyse dolması dikkat çekici bir detaydır.

Bu geziler sırasında WWF, boğazın yerli yunuslarının kayıtlarını tutmaya çalışarak bir belirgin özellik veya iz gibi onları tanımayı umuyor. WWF Türkiye Deniz Biyoçeşitlilik Programı Başkanı Ayşe Oruç, “2012’den beri burada yaşayanlardan birini kuyruk yüzgeciyle tanıyabilirsiniz,” diyerek, “dünyanın en büyük şehirlerinden biri olanın kalbindeki yaşam çeşitliliğinden büyüleniyoruz” dedi. İlkilinç, Bosphorus’un, liman yunusu ve kaplan yunusu ile birlikte ortak yunus ve gövdesi şişkin yunusun ev sahibi olduğunu belirtti.

Uzmanlar, yunusları görebilmek için martıların balıkların altında olduğunu ve yunusların bunların üzerinde beslendiğini belirtiyor. Ayrıca, yunus sürülerini görmek isteyenlerin kargo gemileri, tankerler ve özellikle balıkçı teknelerinin izini takip etmelerini tavsiye ediyorlar. 24 yaşındaki öğrenci Deniz Dinçer, sahile döndüğünde oldukça mutlu olduğunu belirtti. “Bir noktada, bir yavru yunus, sudan çıktı ve etrafını dönerek karın kısmını gösterdi. Muhteşem bir an oldu” diye konuştu.