'Yepyeni bir eğitim sistemi inşa etmeliyiz' - Haberler - Hürriyet

‘Yepyeni Bir Eğitim Sistemi İnşa Etmeliyiz’ – Eğitim Haberleri – Hürriyet

Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen 3. İstanbul Eğitim Zirvesi’nde Milli Eğitim Bakanı Mustafa Tekin, eşit haklara sahip olan tüm öğrenciler için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Tekin ayrıca dünyanın büyük bir değişim sürecinden geçtiğini ve bu değişime ayak uydurmak gerektiğini belirtti. Teknolojik gelişmelerin yanı sıra devlet yapısı, siyaset kurgusu ve ekonomik düzenin de değiştiğine dikkat çeken Bakan Tekin, Türkiye’nin kendi toplumsal değerlerini referans alarak yeni bir eğitim sistemi ve felsefesi inşa etmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Tekin, zirvede yeni bir eğitim felsefesinin oluşturulmasını ve gençlerin eğitiminde bu felsefenin temel alınmasını beklediğini ifade etti. Ayrıca üniversitelerde çalışan akademisyenler, sivil toplum örgütleri, siyasetçiler ve farklı ülkelerden meslektaşların da bu konuda düşünmeye ve yeni bir eğitim felsefesi oluşturmaya davet edildi.

Öte yandan zirve öncesinde Malezya Eğitim Bakanı Fadliha Binti Sidek ile bir araya gelen Bakan Tekin, Türkiye ve Malezya arasındaki eğitimdeki iş birliğini geliştirmeyi kararlaştırdıklarını belirtti. Karşılıklı projeler, öğretmen ve uzman değişimi, din öğretimi ve mesleki eğitim gibi alanlarda ortak protokoller imzalamayı planladıklarını açıkladı.

Zirvede konuşan Malezya Eğitim Bakanı Sidek, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Kazadi ve Bosna Hersek Eğitim Bakanı Muminovic, eğitimdeki teknoloji kullanımı üzerine düşüncelerini paylaştılar. Demokratik Kongo Cumhuriyeti Eğitim Bakanı, Covid döneminde kalıcı ve dirençli bir eğitim sistemi oluşturmak gerektiğini vurgularken, Bosna Hersek Eğitim Bakanı dijitalleşmeye olan talebi ve eğitimcilerin ev ödevi verme şeklinin değişmesi gerektiğini belirtti. Malezya Eğitim Bakanı Sidek ise dijital araç ve yapay zekanın önemine değinirken, ahlaki değerlerin çocuklara eğitim vermede önemli olduğunu vurguladı.

Zirvede eğitimdeki değişimlerin yönetilmesinin önemine vurgu yapıldı ve teknolojinin eğitim süreçlerine entegre edilmesi gerektiği belirtildi. Bakan Tekin’in de vurguladığı gibi, dünya hızla değişirken eğitim sistemi de bu değişime ayak uydurmalı ve gençlerimize daha iyi bir eğitim sunabilmek için yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmelidir.