Yeni yasaklar: Sokağa çıkma kısıtlamalarıyla ikinci hafta sonu - BBC.com

Yeni kısıtlamalar: Sokağa çıkma yasağı ikinci hafta sonunda devam ediyor – BBC.com

Türkiye’de Covid-19 vakalarının artmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni koronavirüs önlemleri hafta sonları tekrar devreye girdi. Saat 10.00 – 20.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanırken, okullardaki eğitim-öğretim yıl sonuna kadar online olarak devam edecek. 65 yaş üstü için uygulanan kısıtlamalar artık çalışmayan 20 yaş altı gençleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Restoranlar ve kafeler sadece paket servis yapabilecek ve saat 10.00 – 20.00 arasında açık olabilecek. Sinemalar yıl sonuna kadar kapalı olacak ve halı sahalar faaliyetlerine ara verecek.

Haberlere yansıyan görüntülerde hafta sonu sokağa çıkma yasağı olmayan saatlerde İstiklal Caddesi gibi popüler noktalarda yoğunluk artışı gözlemlendi. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, yasağın olmadığı saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Bu önlemlere uymayanlar da cezalarla karşılaştı. Konya’da yasağın olduğu saatlerde yarış yapmak için toplanan 63 kişiye 3 bin 150’şer lira para cezası kesildi. Gümüşhane’de ise arabalarını yol ortasında durdurup horon tepen kişilerin görüntüleri kamuoyuna yansıdı.

Ankara Valiliği, anaokullarının 4 Ocak’a kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. Bunun yanı sıra İstanbul, Bursa, Balıkesir, Edirne, Zonguldak ve Tokat gibi iller de benzer önlemleri aldılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakalardaki artış devam ederse yeni kısıtlamaların gelebileceğini belirttiler.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre son 24 saatte 123 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken, toplam hasta sayısı ise 4 bin 542 artarak 430 bin 170’e yükseldi. Türkiye’de ilk dalgada olduğu gibi, şu anda da alınan önlemlerle mücadele edilmeye devam ediliyor. Yurt genelinde sokağa çıkma kısıtlamaları, iş yerlerinin açılış saatleri ve diğer kurallara uyulmaması durumunda alınacak cezalar konusunda hassasiyetle hareket ediliyor. Türkiye’nin her vatandaşı, bu zorlu süreci birlikte aşmak için kurallara uymaya ve tedbirlere harfiyen uymaya devam etmelidir.