Yeni Hollanda hükümetinde 2 Türkiye kökenli kadın bakan - BBC.com

“Yeni Hollanda hükümetinde İki Türkiye kökenli kadın bakan atanıyor” – BBC.com

Hollanda’nın yeni 4 partili koalisyon hükümetinde Türkiye kökenli 2 kadın bakan görev yapacak. Liberal sağ eğilimli VVD Milletvekili Dilan Yeşilgöz Zegerius Güvenlik ve Adalet Bakanı olacak. Diğer Türkiye kökenli bakan ise sol liberal eğilimli D66 üyesi Günay Uslu, medya ve kültürden sorumlu devlet bakanlığında görev alacak.

Dilan Yeşilgöz, Türkiye kökenli bir ailenin kızı olup, mülteci geçmişe sahip bir politikacıdır. Babası darbe öncesi Türkiye’den kaçarak Hollanda’ya sığınma talebinde bulunmuş bir sendikacıdır. Yeşilgöz 1984 yılında Hollanda’ya yerleşmiş, Amsterdam Üniversitesi’nde eğitim almış ve siyasete atılmıştır. 2017’de VVD listesinden Hollanda Temsilciler Meclisi’ne girmiştir ve 2021 yılında ekonomik işler ve iklimden sorumlu devlet bakanlığı görevine getirilmiştir. Yeni hükümette Güvenlik ve Adalet Bakanlığı koltuğuna oturacak.

Diğer bakan Günay Uslu ise kültür tarihi üzerine doktora yapmış, Avrupa kültür tarihi, mirası ve müzeler konusunda uzmanlaşmış bir isimdir. Ayrıca turizm şirketi Corendon’un kurucusu Atilay Uslu’nun kardeşidir. Günay Uslu, Amsterdam Eye Film Müzesi Denetleme Kurulu Başkanı ve Mauritshuis Müzesi ile Rembrandt Derneği’nin danışma kurulu üyesidir. Ailesinin şirketinde geliştime direktörü olarak görev yapmaktadır ve yeni hükümette Medya ve Kültürden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenecektir.

Hollanda’da ilk kez 2 Türkiye kökenli isim bakanlık görevinde yer alacak. Yeni hükümette kadın bakan sayısı erkek bakan sayısıyla eşit olacak ve Türkiye kökenli bakanların yanı sıra D66 lideri Sigrid Kaag Maliye Bakanı, İsveç kökenli eski İçişleri Bakanı Kasja Ollongren Savunma Bakanı, Hıristiyan Demokrat Parti lideri Wopke Hoekstra ise Dışişleri Bakanı olacak.

Liberal VVD, D66, muhafazakar CDA ve Hıristiyan Birliği partilerinden oluşan yeni Hollanda hükümeti, Kral Willem – Alexander tarafından kabul edildikten sonra 10 Ocak’ta yemin ederek göreve başlayacak. Bu tarihi an, farklı kökenlere ve cinsiyetlere mensup bakanların sahip olduğu geniş yelpazedeki yetenekleri ve uzmanlıkları ile Hollanda’nın gelecekteki yönetiminde önemli bir adım olacak.