Uzmanından "kombo virüs vakalarında izolasyon önlemleri şart" uyarısı

Uzmanlardan “kombo virüs vakalarında izolasyon önlemleri şart” uyarısı – Anadolu Ajansı

Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, önemli uyarılarda bulundu. Kış aylarının gelmesiyle solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığına dikkat çeken Dr. Alver, maske takılması ve izolasyon önlemlerinin gerekliliğine vurgu yaptı. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar, bu enfeksiyonlara daha fazla maruz kaldığını belirterek, hastalık belirtileri yaşayan bireylerin hızla önlemler alması gerektiğini söyledi.

Kovid-19 varyantı olan Omicron’un JN.1 varyantı, RSV (Solunum Sinsityal Virüsü), Influenza tip A H1N1 yeni varyantı ve pnömoni gibi enfeksiyonların aynı anda arttığını belirten Dr. Alver, bu durumun insalığın sağlığını tehdit edici boyutlara varabileceğini ifade etti. Hastalık belirtileri gösteren bireylerin evde istirahat etmelerini ve toplum içinde bulunmaktan kaçınmalarını önemle vurgulayan Dr. Alver, hastaneye başvurarak gerekli testleri yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Ayrıca Dr. Alver, bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine dikkat çekti. Bu süreçte yeterli uyku, beslenme düzenine dikkat etme, stres faktörlerinden uzak durma, probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalar tüketme, açık havada bulunma, mineral ve vitamin takviyeleri almanın önemli olduğunu ifade etti. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle solunum yollarında tutulum gösterdiği için açık hava yürüyüşlerinin ve nefes egzersizlerinin de faydalı olabileceğini belirtti.

Sonuç olarak, kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Alver, hastalık belirtileri gösteren bireylerin hızla önlemler alması ve toplum içinde bulunmaktan kaçınması gerektiğini açıkladı. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın da enfeksiyonlara karşı koruyucu bir faktör olduğunu belirtti. Enfeksiyonların yayılmasını önlemek ve toplum sağlığını korumak için her bireyin bu yönde sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.