Uzman isim açıkladı: Kişiye özel tüp bebek tedavisiyle başarı artıyor - CNN TÜRK

Uzman İsim Açıkladı: Kişiye Özel Tüp Bebek Tedavisiyle Başarı Artıyor

Tüp bebek uygulamaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, çiftler arasında infertilite oranının her 10 çiftten birinde görüldüğünü vurgulamaktadır. 35 yaşından küçük kadınlarda bir yıl, 35 yaşından büyük kadınlarda ise altı ay içinde gebelik oluşmaması durumunda kısırlık tanısı konulabileceğini belirtmektedir. Kısırlık nedenleri kadına, erkeğe veya her ikisine de bağlı olabileceği gibi bazen belirsiz sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir. Bu süreler içinde gebelik elde edilemediğinde, mutlaka bir infertilite uzmanına başvurulması gerektiğini vurgulamaktadır.

Doç. Dr. Yıldırım’a göre, infertilite tanısı alan çiftler için en etkili tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir. Bu tedavi, kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında birleştirilmesi sonrasında elde edilen embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesini kapsamaktadır. İlk muayenede çiftlerin detaylı öyküsü alınmakta, anne adayına jinekolojik muayene ve ultrasonografik değerlendirmeler yapılmaktadır. Kısırlığın sebeplerini belirlemek amacıyla gerekli testler uygulanmaktadır.

Tüp bebek tedavisinin önerildiği durumlar arasında geçirilmiş ameliyatlar, dış gebelik, yumurtalık iltihabı gibi durumlar sonucu oluşan tüplerin tıkanması, azalmış yumurta rezervi, endometriozis, diğer tedavilerle başarısızlık durumları, erkeklerde sperm problemleri ve genetik hastalıklar yer almaktadır. Ayrıca bulaşıcı hastalıklardan korunmak veya kanser tedavisi sonrasında tüp bebek uygulanabilmektedir.

Tedavi başlangıcında çiftler için en uygun yöntemin belirlendiğini ve kişiye özel tedaviler uygulanarak gebelik şanslarının arttırıldığını belirtmektedir. Tüp bebek tedavisine başlanması genellikle anne adayının adet döngüsünün ikinci veya üçüncü gününde gerçekleşmekte olup, tedavi süresi kişiye göre değişmektedir. Bu süre genellikle 2-2,5 hafta arasında sürmektedir.

Doç. Dr. Yıldırım, tüp bebek tedavisinin çiftler için önemli bir seçenek olduğunu vurgulamakta, doğru teşhis ve tedavi ile çiftlerin sağlıklı bir şekilde gebelik elde etme şanslarının artabileceğini belirtmektedir.