Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Tarhan:" Sigarayı bırakmada ilk 14 gün kritik"

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Tarhan: “Sigarayı bırakmada ilk 14 gün kritik” – Anadolu Ajansı

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye’de sigara içme oranının yüzde 30’u geçtiğini belirterek, erkeklerde bu oranın yüzde 39, kadınlarda ise yüzde 12 olduğunu açıkladı. Tarhan, nikotin bağımlılığının beyindeki öğrenme belleğini bozduğunu ve asetilkolin maddesiyle ilgili olduğunu vurguladı. Ayrıca nikotizmin ani kesilmesi durumunda baş ağrısı, huzursuzluk ve dikkat dağınıklığı gibi belirtiler yaşandığını ifade etti.

Tarhan, sigara içme alışkanlığının psikolojik ve fizyolojik bağımlılık yarattığını belirtti. Ritüellerin sigara içmeyi tetiklediğini ve bağımlılık belirtilerinden birinin sinirli olma olduğunu söyledi. Kişinin önce sigarayı bırakma kararı alması gerektiğini vurgulayan Tarhan, bu sürecin zorlu olduğunu ancak başarılabilir olduğunu kaydetti. Sigarayı bırakmak isteyen kişilere antidepresan gibi ilaçlar verilebileceğini belirtti.

Sigarayı bırakmanın önemli bir adımı olan sigara kart metodundan da bahseden Tarhan, bu yöntemin ilk 14 günün kritik olduğunu ve kişinin neden sigarayı bırakmak istediğini listeleyerek bu süreci kolaylaştırabileceğini aktardı. Ayrıca nikotin sakızı veya bantları kullanarak nikotin reseptörlerindeki duyarlılığın azalmasını sağlayabileceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde sigara içme oranının düşük olduğunu belirten Tarhan, Türkiye’de ise hala yüksek seviyelerde olduğunu ifade etti. Tarhan, Türkiye’de sigara içme oranının düşmesinde politik kararlılık, STK’ların ve medyanın desteğinin önemli olduğunu ancak yeniden yükseliş gözlendiğini dile getirdi.

Sonuç olarak, sigara içmenin zararlarını vurgulayan Tarhan, sigarayı bırakmak isteyenlerin doğru yöntemlerle desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sağlıklı bir yaşam için sigaradan uzak durmanın önemine dikkat çekti.