Üniversiteler 23 Mart'ta uzaktan eğitime başlayacak

Üniversiteler 23 Mart’ta Uzaktan Eğitime Hazır – Anadolu Ajansı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelere verilen tatil döneminde uygulanacak dijital, uzaktan eğitime ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Saraç, küresel ölçekte yaşanan olağanüstü durum karşısında YÖK’ün hızla harekete geçtiğini belirterek, üniversitelerin eğitim ve öğretim faaliyetlerini kesintisiz yürütebilmesi için planlamalar yapıldığını ifade etti.
Bu süreçte dünya örneklerinin incelendiğini ve Amerika, Avrupa gibi salgının etkili olduğu ülkelerin yükseköğretim otoritelerinin aldığı kararların değerlendirildiğini belirten Saraç, üniversitelerde Salgın Danışma Komisyonları oluşturularak eğitim öğretim süreçlerinin kesintiye uğramaması için çeşitli önlemler alındığını aktardı.
Uzaktan öğretim sürecinde 23 Mart itibariyle başlatılacak olan dijital imkanlar ile uzaktan eğitimde mevzuat, altyapı, insan kaynakları, içerik ve uygulama alanlarında çalışmalar yapıldığını belirten Saraç, üniversitelerin belirlediği takvime uygun şekilde öğretim elemanlarına dijital eğitimler verileceğini ve öğrencilerin öğrenme süreçlerinin kesintiye uğramaması için yönlendirmeler yapıldığını söyledi.
Saraç, uzaktan öğretim sürecinde teorik derslerin dijital imkanlarla gerçekleştirileceğini, uygulamalı derslerin ise daha sonra uygun zamanda yapılacağını belirtti. Ayrıca YÖK-Dersleri adı verilen platformun oluşturularak öğrencilere erişim sağlanacağını ve içerik ihtiyaçlarının karşılanması için TRT’nin de destek verdiğini açıkladı.
Koronavirüs salgını nedeniyle alınan bu önlemlerin denetlenebilir olması gerektiğini vurgulayan Saraç, üniversitelerin kendi koşullarına uygun şekilde uzaktan eğitim yöntemlerini uygulayacağını belirtti. Saraç, üniversitelerin lisansüstü programlardaki sınavların dijital ortamda yapılabilmesi için gerekli altyapıyı oluşturacaklarını ve sürecin etkin bir şekilde yönetileceğinin altını çizdi.
Saraç’ın açıklamalarına göre, Türk yükseköğretim sistemi zorlu süreci aşmaya hazır bir yapıya sahiptir. Öğrencilerin ve ailelerin bu süreçte müsterih olmaları gerektiğini ifade eden Saraç, salgın döneminde uzaktan eğitimle kaliteli bir başarı elde edileceğine inandığını belirtti. Son olarak vizelerin online yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruya da yanıt veren Saraç, her bir üniversitenin kendi karar süreçlerinde bu yöntemi değerlendirebileceğini dile getirdi.