Türkiye’nin ana muhalefeti CHP, ‘Büyük Eğitim Mitingi’ düzenledi – Duvar İngilizce

Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 18 Mayıs’ta İstanbul Saraçhane’de ülkenin eğitim sistemine yönelik bir miting düzenledi. Mitinge CHP lideri Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eğitim sendikaları, ataması yapılmayan öğretmenler, mülakat sisteminin mağdurları ve İstanbullular katıldı. Mitingde, eğitim Bakanlığı’ndan sorumlu CHP Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ilk olarak söz aldı. Ataması yapılmayan öğretmenler için “mülakatlara hayır, liyakate evet” demek için toplandıklarını belirten Özçağdaş, ayrıca yeni uygulamaya konan “çağdışı eğitim müfredatına” karşı olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın bir yıl önce sınavsız atamaların kaldırılacağı sözüne rağmen öğretmen adaylarının halen mülakata tabi tutulduğuna dikkat çekildi. Mülakat uygulamasının AKP hükümeti tarafından başlatıldığı ve son yıllarda özellikle devlet kurumlarında daha başarılı adaylar yerine hükümet yanlısı kişilerin işe alınmasında yaygın şekilde kullanıldığı belirtildi.
Daha sonra, dört yıldır atanamayan anaokulu öğretmeni Hilal Başkapan sahneye çıktı. Atamaları yapılmayan öğretmenlerin ya düşük ücretlerle okullarda çalışmaya ya da neredeyse asgari ücretin yarısıyla özel öğretmenlik yapmaya zorlandığını dile getirdi. Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Eğitim-iş) Başkanı Kadem Özbay ise CHP lideri Özel ve partisine sorunlarına dikkat çektikleri için teşekkür etti. Öğretmenler ve Bilim İşçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Başkanı Özgür Tıraş ise yeni müfredatı ve öğretmen atamalarını eleştirdi. EŞİK Platformu adına katılan Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Meral Güler, “Erkekler ile kadınlar arasında eşitliğin eğitim sisteminde hiçbir zaman var olmadığını biliyoruz. Ancak şimdi, var olması gerektiğini düşündüğümüzde, karşımıza zıt bir müfredat çıkıyor,” dedi.
Son olarak, CHP lideri Özgür Özel sahneye çıkarak Türk Cumhuriyeti tarihinde eğitim için ilk mitinglerini düzenlediklerini belirtti. Hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini ifade eden Özel, bundan sonra “sokaklar ve meydanlar bizim” dedi. Özel, hükümetin mülakat uygulamasını eleştirerek, “şimdi, eğer tüm eğitim fakültelerini kapatsanız, tüm öğretmenlerin atanması için 65 yıl gerekir,” dedi. Ayrıca, Özel, yeni müfredatı eleştirerek, “Yüzyılın Türkiye Eğitim Sistemi” olarak adlandırılan müfredatı eleştirdi. Parti sloganını milli eğitim müfredatının başlığı yapamayacağını belirterek, eğitim modelinin 100 yıl öncesinin ruhunu taşıdığını ifade etti.