Türkiye’nin dört bir yanında İsrail karşıtı protestolar düzenlendi - BBC.com

Türkiye’de İsrail’e karşı protestolar hız kazanıyor

Türkiye genelinde Gazze’deki El Ehli Hastanesi’ne düzenlenen saldırıyı protesto etmek için İstanbul, Ankara, Adana, Van, Bitlis, Edirne, Tekirdağ, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman ve Bingöl’de gösteriler düzenlendi. Türkiye’nin farklı şehirlerinde binlerce kişi, İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıyı kınayan sloganlar attı ve tepkilerini dile getirdi.

İstanbul’da İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalık, saldırıyı protesto ederken, polis müdahale etti ve biber gazı kullandı. Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Nuri Tüfekçi’nin babası, İsrail Konsolosluğu önünde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Diğer yandan Ankara’da da binlerce kişi, İsrail Büyükelçiliği önünde toplandı ve polis müdahale etti.

Adana’da ABD Konsolosluğu önünde toplanan kalabalık, basın açıklaması sonrası konsolosluğa taş ve molotof kokteyli fırlattı. Arbede yaşanan olayda iki polis memuru yaralandı. Van’da polis izin vermediği için şehrin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’ne yürümek isteyen gruba müdahale edildi. Bitlis’te ise protesto eylemi valilik binası önünde gerçekleştirildi.

Tekirdağ’da İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Süleyman Çalışkan, protestoda “Bizim safımız mazlumların yanı. Biz hiçbir zaman zulümden tarafa olmadık” dedi. Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman ve Bingöl’de de protestolar düzenlendi.

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Gazze’deki hastane saldırısını kınayarak, “bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum” açıklamasında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da İsrail’i “insanlıkla suç işlemekle” suçladı.

Sonuç olarak, Türkiye genelinde düzenlenen protestolarla İsrail’in Gazze’deki El Ehli Hastanesi’ne düzenlediği saldırı kınandı ve tepkiler yükseltildi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen binlerce vatandaş, İsrail’in saldırgan politikalarını protesto etti ve adalet talep etti. Türk halkı, Filistinli kardeşleri için bir araya gelerek dayanışma mesajları gönderdi ve seslerini duyurmaya devam etti. Yaşanan olaylar uluslararası arenada da geniş yankı uyandırırken, Türkiye’nin tavrı net bir şekilde ortaya konuldu.