Koronavirüs (Covid-19): Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'deki ilk virüs vakasını açıkladı - BBC.com

Türkiye’de İlk Koronavirüs Vakası Açıklandı: Sağlık Bakanı Koca’dan Açıklama

Bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs şüphesi olan bir kişinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Hastanın genel durumunun iyi olduğu belirten Koca, bu kişinin Avrupa’dan döndüğünü ve yurt dışına zorunlu olmadıkça çıkılmaması gerektiğini söyledi. Hastanın ailesi ve yakın çevresinin de gözetim altında olduğunu belirtti. Tüm Sağlık Bakanlığı personelinin ise izinlerinin ikinci bir emre kadar iptal edildiği açıklandı.

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs için alınan tedbirler kapsamında yurt dışından son 14 gün içinde Türkiye’ye dönenlerin, ilk 14 günlerini evlerinde geçirmeleri gerektiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü ise virüsten korunmak için ellerin sık sık yıkanması, ağzı ve burnun öksürürken veya hapşırırken örtülmesi, gözler, burun ve ağız dokunulmaması, öksüren veya ateşi yüksek kişilerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor.

Koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığından ölüm oranının %1 ila %2 arasında olduğu biliniyor. Ancak bu rakamlar güvenilir olmayabilir ve virüsün bulaşmasıyla başlayan hastalık sürecinin uzunluğu göz önünde bulundurularak ölü sayısının artabileceği uyarısı yapılıyor. Salgının boyutları tam olarak bilinmediği için virüsün yol açacağı ölümlere dair kesin bir tahmin yapılamamaktadır.

Koronavirüsün Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktığını hatırlatmak gerekir. Bugüne kadar 118 ülkeye yayılan virüsün tespit edildiği kişi sayısı 119 bini geçerken, virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığından ölenlerin sayısı ise 4 bin 300’ü aşmış durumda. Bu nedenle tedbirli olmak ve alınan önlemlere dikkat etmek gerekmektedir. Virüsün yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına uyulmalı, kalabalık ortamlardan uzak durulmalı ve hasta kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Sağlık Bakanı Koca’nın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerini dikkate alarak toplumsal bir sorumlulukla hareket etmek, koronavirüsün yayılmasını engellemek adına önemlidir.