AIDS dünyada azalıyor, Türkiye’de artıyor, vakaların %80’i erkek! (1 Aralık Dünya AIDS Günü) - NTV

Türkiye’de AIDS Vakalarında Artış: Erkeklerin %80’i etkileniyor!

•

Dünya genelinde HIV enfeksiyonu ile yaÅŸayan 36.9 milyon insanın olduÄŸu istatistiklere göre, Yeditepe Ãœniversitesi KoÅŸuyolu Hastanesi’nden Prof. Dr. Meral SönmezoÄŸlu, 36 milyon kiÅŸinin de HIV nedeniyle hayatını kaybettiÄŸini belirtiyor. 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yeni HIV enfeksiyonu vakalarının sayısının 1996’dan bu yana azalmasına raÄŸmen, ölüm oranlarının 2004’ten sonra düşmeye baÅŸladığını ifade ediyor. HIV’in vücudun savunma gücünü zayıflattığını vurgulayan Prof. SönmezoÄŸlu, erken tanı ve korunmanın önemini vurguluyor.

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde HIV enfeksiyonunun kontrol altına alınabilmesi için risk gruplarının belirlenmesi, korunma eÄŸitimlerinin verilmesi ve tedavinin baÅŸlatılması gerektiÄŸini belirtiyor. Ancak DoÄŸu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde yeni HIV vakalarının artmaya devam ettiÄŸini söylüyor. Türkiye’de HIV enfeksiyonu vakalarının hızla arttığını ifade eden Prof. SönmezoÄŸlu, bu durumu mevcut hastaların test yaptırmaya geç karar vermesi ve toplumda HIV enfeksiyonu hakkında yeterli bilgi düzeyinin olmamasına baÄŸlıyor. T.C. SaÄŸlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 17 bin 884 kayıtlı HIV pozitif/AIDS hastası bulunduÄŸunu belirtiyor.

Hastalığın yayılmasında öncelikli risk grubunun cinsel aktif genç eriÅŸkinler olduÄŸunu vurgulayan Prof. SönmezoÄŸlu, korunmada bilgi düzeyinin artırılması gerektiÄŸini ifade ediyor. HIV/AIDS’ten korunma yöntemleri arasında eÄŸitim verilmesi, korunmasız cinsel temastan kaçınılması, HIV testi yaptırılması gerektiÄŸini belirtiyor. Ayrıca HIV enfeksiyonunun ölümcül bir hastalık olmadığının ve etkin tedavisinin olduÄŸunun topluma aktarılması gerektiÄŸini söylüyor.

Son olarak, HIV/AIDS’ten korunmak için yapılması gerekenler arasında her yaÅŸ grubuna eÄŸitim verilmesi, risk altındaki grupların desteklenmesi, HIV testi ve erken tedavi bilgisi yaygınlaÅŸtırılması gibi önerilerde bulunuyor. Prof. SönmezoÄŸlu, toplumda HIV enfeksiyonu hakkındaki farkındalığın artırılması ve önlemlerin alınması gerektiÄŸinin altını çiziyor.