Türkiye

Türkiye’de 2020’den beri yükselen yerli sağlık yatırımları – Webrazzi

Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana sağlık girişimleri ve bu alana yapılan yatırımlar, teknoloji dünyasının en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Hastanelere erişimin zorlaşması ve klinik çalışmalardaki sorunlar nedeniyle sağlık uygulamaları, tanıdan tedaviye birçok alanda dijital dönüşüm geçiriyor. Bu süreç, pandemi sürecindeki sağlık krizini aşmada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Dijital sağlık sektörü, pandemi sürecinde hızla büyüyerek 2019’da 175 milyar dolar olan değerini 2025 yılına kadar 660 milyar dolara çıkarması bekleniyor. Özellikle ABD’de dijital sağlık sektörü geniş bir yer kaplıyor. Türkiye’de de dijital sağlık alanında yapılan yatırımlar dikkat çekiyor. Türk yatırımcılardan alınan yatırımlar, sektörün potansiyelini gözler önüne seriyor.

Yatırılan girişimler arasında dikkat çekenlerden biri pratisyen hekimlere anlık vaka danışma uygulaması sunan For Physician. Uygulamaya yatırım alan girişim, uzman hekimlere anında danışma imkanı sunarak sağlık profesyonellerine büyük kolaylık sağlıyor. Diğer bir yatırım ise genom teknolojilerine odaklanan PhiTech’e yapıldı. Bu girişim, nadir genetik hastalıklarda erken ve doğru tanı süreçlerini hedefleyerek önemli bir açığı kapatmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.

Ayrıca lipozomal enkapsülasyon yöntemiyle ilaç etken maddelerinin hedefine ulaşmasını sağlamayı amaçlayan Ciel Laboratories, lipozomlar üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bu girişim, kozmetik sektöründe de yenilikçi ürünler sunmaya hazırlanıyor. Online uzman desteği sağlayan Kidolog ve göz hastalıklarına odaklanan GlaucoT gibi diğer sağlık girişimleri de dikkat çekici yatırımlar alan firmalar arasında yer alıyor.

Özellikle pandemi döneminde online terapi platformlarının önemi artarken, online psikolojik danışmanlık hizmeti sunan Hiwell ve yaşa bağlı hastalıkların önlenmesinde yeni yöntemler geliştiren TelomEYE Pharmaceutical gibi girişimler de yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Türkiye’nin dijital sağlık sektöründeki yükselişi devam ederken, yatırımların artarak devam etmesi bekleniyor. Sağlık alanında teknolojiye dayalı çözümler sunan girişimler, kriz dönemlerinde bile sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak önemli bir rol üstleniyor.2022’de sağlık sektöründeki dijital dönüşümün daha da hızlanması ve yatırımların artarak devam etmesi bekleniyor.