Booming Turkish TV drama industry captures hearts and minds worldwide and boosts tourism - The Record (New Westminster)

Türkiye TV dizi sanayisi dünya çapında kalpleri ve zihinleri ele geçiriyor ve turizmi arttırıyor – The Record (New Westminster)

Türk TV dizilerinin küresel popülaritesi ülkeyi televizyonun öncü bir ihraççısı konumuna getirdi ve tarihi ve kültürel mekanlarına milyonlarca izleyici ve turisti çekmeye başladı. Televizyon dizilerinin başarısı, milyarlarca dolarlık büyüyen bir endüstrinin oluşmasını sağladı ve uzmanlara göre yeni pazarlara yayılmaya devam ediyor. Dizilerin popülaritesi aynı zamanda Türkiye’nin global ölçekteki gücünü arttırıyor.

Türk dizilerine olan küresel talep 2020 ile 2023 arasında yüzde 184 arttı ve Parrot Analytics adlı bir araştırma şirketine göre Türkiye’yi dünyadaki en büyük TV şovları ihraç eden ülkelerden biri haline getirdi. Dizilere olan talep her gece dünya genelinde 400 milyon izleyiciye ulaşıyor.

Türkiye’nin bir zamanlar Latin Amerika telenovelalarını ithal ettiği gibi şimdi kendi dizilerini bölgeye ihraç ettiği görülmektedir. Venezüella Devlet Başkanı Nicolás Maduro, 2018 yılında tarihi drama dizisi “Diriliş: Ertuğrul” setini ziyaret ederek ülkesindeki dizilere olan ilgiyi vurguladı.

Türk TV dizileri fan platformu “Dizilah”ın kurucusu Haley Uganadi, dizilerin popülaritesinin genellikle aile, arkadaşlık ve aşk temalarına odaklanmasından kaynaklandığını ve genellikle İstanbul’un lüks yaşam tarzı veya Türkiye’nin zengin tarihi arka planında geçtiğini söylüyor.

Dizilah platformu aylık 1,5 milyon izleyici alıyor ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Yunanistan, Hindistan ve Pakistan’dan hayranlar tarafından ziyaret ediliyor. Uganadi, Türk dizilerinin aile odaklı doğasına dikkat çekiyor.

Sanatçı Ozcan Deniz, endüstrinin büyüdüğünü ve dizilerin temalarının genişlediğini belirtiyor. Deniz, farklı türlerle de anlatamazsa, endüstrinin sıkıntıya girebileceğini söylüyor.

Dizilere olan taleple büyüyen Türk televizyon endüstrisi turizme de önemli katkılar sağlıyor, özellikle İstanbul’da. Bahçeşehir Üniversitesi’nden film ve TV alanında yardımcı doçent Dr. Deniz Gurgen Atalay, endüstrinin 2023 yılında yurtdışına ihracatlarla 1 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini belirtiyor.

Türk kültürünü yurtdışına tanıttıkları için mutlu olduklarını söyleyen “Kırmızı Gül” dizisinin yıldızı Mert Yazıcıoğlu, Türkiye’nin medyasının adımlarını takip ettiğini belirtiyor. Türk kültürünü yurtdışında tanıtmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden oyuncu, karakterinin giysisiyle röportaj yaparken Türk kültürünü yurtdışında tanıttıklarını belirtiyor.