Turkey: Istanbul's banned Pride Parade leads to arrests - DW (English)

Türkiye: İstanbul’un yasaklanan Onur Yürüyüşü tutuklamalara yol açıyor – DW (İngilizce)

İstanbul’da bir LGBT+ Onur Yürüyüşü, yasaklanmasına rağmen Pazar günü kısa bir süreliğine gerçekleşti ve Türk polisi bazı katılımcıları gözaltına aldı.

Gökkuşağı bayrakları sallayarak ve çeşitli sloganlar atarak yürüyüş düzenleyen göstericiler, Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’un Asya yakasında bulunan önemli bir arter olan Bağdat Caddesi boyunca yaklaşık 10 dakika boyunca yürümeyi başardılar ve polis müdahalesi sonrasında dağıldılar.

Bu arada, İstanbul’un Avrupa yakasında, polis protestolar için geleneksel bir buluşma yeri olan Taksim Meydanı’nı kapattı. Gösteri organizatörlerinden bir temsilci bir açıklama yaparak, “Polisi kandırmaktan ve bizi uğraşmaya zorlamaktan asla bıkmayız” dedi.

“Gelmiş olduğunuzda tüm sokakları ve meydanları kapattınız, bir şehrin tüm hayatını durdurdunuz, ama taşı deleceğimizi ve gerektiğinde birbirimizi bulacağımızı unuttunuz,” açıklamada belirtildi.

Türk polisi en az 15 göstericiyi gözaltına aldıktan sonra, katılımcıların dağılmalarının ardından sokaklarda arama yaptı. Taksim Meydanı’na giriş yasağı getirildi ve Onur Yürüyüşü yasağına ilişkin görsel: DHA

İstanbul’da Onur Yürüyüşü yasağı

İstanbul Valisi, LGBT+ topluluğunu Onur Yürüyüşü düzenlemekten men etmiş, bu kararına gerekçe olarak sadece “izin almadan protesto yürüyüşü düzenlemek isteyen yasa dışı gruplar” olduğunu belirtmiştir.

Valilik, merkezi Taksim Meydanı çevresindeki alanın trafiğe kapatıldığını ve yaya trafiğinin izlendiğini açıklamıştır.

Geçen yıl yasağa rağmen düzenlenen yürüyüşte birçok kişi gözaltına alınmıştı.

Türkiye’deki LGBT+ bireyler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sık sık hedef alınmaktadır ve onlar aile değerlerine tehdit oluşturdukları şeklinde gösterilmektedir. Ancak ülkede homoseksüellik yasal değildir.

Dünyanın çeşitli yerlerinde, genellikle Haziran ayının son Pazar günü gerçekleşen Onur Yürüyüşleri, LGBT+ haklarına dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

tj,dh/msh (dpa, AFP, Reuters)