Turkish Is Bank League started - Chess News | ChessBase

Türkiye İş Bankası Ligi Başladı – Satranç Haberleri | ChessBase

Türk İş Bankası Satranç Ligi, Türkiye’deki Konya Rixos Hotel’de başladı ve 10-22 Temmuz 2012 tarihleri arasında devam edecek. Bu yıl 14 kulüpten 300’e yakın oyuncu etkinliğe katılıyor. Türk Takım Şampiyonası (1. Satranç Ligi), 1995 yılında açıldı. 2004 yılında adı Süper Lig olarak değiştirildi, ancak Türk İş Bankası’nın 2006’da sponsorluğunu üstlenmesinden sonra adı bir kez daha Türk İş Bankası Satranç Ligi olarak değiştirildi.

Etkinliğin gerçekleştiği Konya Rixos Hotel, Türk lig yarışmaları sadece güçlü oyuncular arasındaki bir mücadele değil, aynı zamanda gençlerin ünlü GM’lerle aynı takımlarda oyun oynamasına ve satranç seviyelerini geliştirmesine olanak tanır. Ayrıca, diğer ülkelerin taklit etmek isteyebileceği çok özel bir formata sahiptir: her takım on tahtadan oluşur; ilk altı tahta başlıklı oyuncular, onu bir kız gençlik (U-20), bir genç oyuncu (U-20), U15 kız, U15 genel tabloları izler.

Zaman kontrolü, hamle başına 90 dakika artı oyunun sonuna kadar 30 dakika ve 30 saniyelik artış şeklindedir. Konya’da 37 büyükusta ve toplamda 87 başlıklı oyuncu bulunmaktadır. En üst tahtalarda GM Michael Adams (İNG, 2728), GM Rustam Kasimdzhanov (ÖZB, 2690), Shakhriyar Mamedyarov (AZE, 2726), GM Vladimir Malakhov (RUS, 2715), Viktor Bologan (MLD, 2716), Judit Polgar (MAC, 2709), GM Mikheil Mchedlishvili (GÜRCİSTAN, 2656) , GM Illya Nyzhnyk (UKR, 2610) ve diğerleri gibi üst düzey oyuncular bulunmaktadır. Elo ortalaması 2432 idi.

2011 Şampiyonu İstanbul Eğitim Satranç Kulübü Aquamatch, yalnızca Judit Polgar’ın kazanabildiği 7-3’lük skorla Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne yenildi. Dünyanın en güçlü kadın oyuncusu GM Rauf Mamedov’u yenerek skor aldı.

Alt sıralardaki Mersin Ezgi Satranç Kulübü ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü bugün daha güçlü olduklarını kanıtladı, 6 ila 10 tahtalar arasındaki oyuncular 5:0 skor alarak takımlarının zaferlerine katkı sağladı.

Adana Truva Satranç Kulübü ve Antalya Deniz Gençlik Spor Kulübü arasındaki maçta berabere olmadı ve Adana Truva, skoru 7-3 kazandı.

Ceyhan Belediye’nin GM Vladimir Malakhov’u, Denizli Er Bakır Spor Kulübü’nden GM Peter Heine Nielsen ile 26 hamlede berabere sonuçlandı. Ceyhan, 5.5-4.5 ile kazandı.

Denizli Er Bakır Spor Kulübü ve İstanbul Pera Spor Kulübü, sırasıyla Ceyhan Belediye Spor Kulübü ve Ankara Gazi Üniversitesi Spor Kulübü’ne minimal skorlarla 4.5-5.5 yenildi.

Gazi Üniversitesi’nin GM Ilya Nyzhnyk’i, İstanbul Pera’ya karşı GM Sergey Tiviakov ile karşı karşıya geldi. Oyun 29 hamlede berabere sonuçlandı ve Gazi Üniversitesi, 5.5-4.5’lik skorla maçı kazandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Spor Kulübü, Manisa T.S Alyans Spor Kulübü’ne karşı kazandı. Antalya Çalli Spor Kulübü, Tarsus Zeka Satranç Spor Kulübü’nü 6-4 yenmeyi başardı.

Birçok ünlü oyuncunun dahil olduğu maçlardan seçilmiş oyunlar, GM Evgenij Miroshnichenko tarafından değerlendirildi. Sonuç olarak, Türk İş Bankası Satranç Ligi, heyecan dolu maçlarla devam etmekte ve Türk satrancı için önemli bir etkinlik olmaya devam etmektedir.