Turquia busca retorno ao calendário da F1 em 2026 com nova gestão para o Circuito de Istambul Park.

Türkiye, 2026’da İstanbul Park Pisti için yeni yönetimle F1 takvimine geri dönmeyi arıyor – AutoGear

Türkiye, neredeyse on yıl aradan sonra 2020 ve 2021’de spora geri döndü. Ancak, 2022 itibariyle rekabetçileri, Katar dahil, sağlayabildikleri sözleşmeyi güvence altına almak için gereken önemli mali kaynaklardan dolayı Türkiye geride kaldı.

O zamandan beri, Türkiye, Formula 1 ve Dünya Ralli Şampiyonası’nı geri getirmek için çaba sarf ediyor. Mart ayında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, FIA’nın başkanı olan Mohammed Ben Sulayem ile buluşarak bu etkinliklerin geri dönüşünü tartıştı.

Haberturk kanalının raporlarına ve Motorsport.com’un Türk kanalına göre, Türkiye Pirelli’nin Türk şubesinin başkanı Lale Cander tarafından kısmen sahip olan Can Bilim Egitim Kurumlari AŞ, önümüzdeki 30 yıl boyunca pisti işletmek için ihaleyi kazandı. Sözleşme yaklaşık olarak 117.8 milyon dolar değerinde verildi.

Can Bilim Egitim Kurumlari, önceki işletici Intercity ihaleye teklif vermeyince ve diğer potansiyel teklif verenler ilgilerini çekince, teklif verme sürecinde tek katılımcıydı.

Reuters, Can Bilim Egitim Kurumlari ve Intercity ile iletişime geçmeye çalıştı ancak başarılı olamadı.

Geçen ay, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Formula 1’i 2026’ya kadar Türkiye’ye geri getirebilecek olan şirketin ihaleyi kazanacağını belirtti.

Söz konusu pist olan İstanbul Park, sürücüler tarafından oldukça beğenilen ve 2020 ve 2021 yarışlarında geçmişteki 2005-2011 sürümüne kıyasla katılımın arttığı bir pistti.

İhale şartlarına göre, yeni işletmecilerin, Türkiye’ye Formula 1’i geri getirmek için bir anlaşmaya varmak için bir ay süreleri var. Ayrıca, 2026’dan sonraki her yıl pistte Grand Prix düzenlenmediği takdirde, işletmecilerin yöneticiye F1 ev sahipliği sözleşme ücretinin %25’ini ödemesi gerekecek.

Ayrıca, ihalede belirtildiği gibi, yeni işletmecilere mülk üzerinde alışveriş merkezleri ve eğlence mekanları inşa etme olanağı tanınacak.

Habertürk, Formula 1’in sahibi Liberty Media’dan bir heyetin, mevcut Müslüman ayı Ramazan’ın sona ermesinden sonra İstanbul’u ziyaret ederek pisti inceleyeceğini bildirdi.