Türk Neonatoloji Derneğinden "Dünya Prematüre Günü" açıklaması

Türk Neonatoloji Derneğinden “Dünya Prematüre Günü” açıklaması

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Esin Koç, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde yaptığı açıklamada prematüre doğan bebeklerin sağlık sorunlarına dikkat çekti. 37. gebelik haftasını tamamlamadan dünyaya gelen bebeklere “prematüre” denildiğini belirten Koç, özellikle 32 haftanın altındaki veya 1500 gramın altındaki prematüre bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini ifade etti. Her yıl dünya genelinde 15 milyon bebeğin erken doğduğunu söyleyen Koç, Türkiye’de ise yıllık yaklaşık 133 bin prematüre doğum yaşandığını aktardı.

Prof. Dr. Koç, Türkiye’deki prematüre doğum oranının yıllık yüzde 10,2 olduğunu belirtirken, en riskli grup olan 1500 gramın altında doğan bebek sayısının geçen yıl için 12 bin 260 olduğunu açıkladı. Prematüre bebeklerin yoğun bakıma ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Koç, Türkiye’de son 10-15 yılda yenidoğan alanında önemli gelişmeler kaydedildiğini ve bu alanda hızlı bir ilerleme sağlandığını dile getirdi. Ancak pediatri ve özellikle neonatoloji alanında uzman açığı olduğunu belirten Koç, bu konuda acil çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının erken doğuma yol açabileceğine dikkat çeken Koç, annenin gebelik sırasında geçirmiş olduğu enfeksiyonların erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Astım, diyabet, kalp, böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıkların da erken doğuma sebep olabileceğini söyleyen Koç, prematüre bebeklerin uzman doktorlar tarafından takip edilmesini ve yüksek seviyede yoğun bakım ünitelerinde doğmalarını önerdi.

Prof. Dr. Koç, prematüre bebeklerin küçük ama güçlü olduğunu vurgulayarak, bu bebeklerin uzun dönem ve multidisipliner bir yaklaşımla takip edilmesi gerektiğini anlattı. Ailelere gebelik takiplerini iyi yapmaları ve doğum yapacakları hastaneleri araştırmalarını öneren Koç, bu bebeklerin hayata tutunma şansını artırmak için uygun bir ortamda ve uzman ellere doğmalarının önemli olduğunu belirtti.