Turkish media and public embrace Ahmadinejad's visit - ایران اینترنشنال

Türk medyası ve halkı Ahmadinejad’ın ziyaretini kucaklıyor

İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Türkiye’ye yaptığı son ziyaret, Türk ve İran medyasında zıt tepkilere neden oldu. İran medyası, Ahmedinejad’ı eleştirmeye odaklanarak özellikle kadınlarla başörtüsü olmadan fotoğraflarının altını çizdi. Devlet medyasından bir sunucuya atıfta bulunan bir haber sitesi, “Ahmedinejad beyefendi, biz aşırılıkçı değiliz, ancak böyle giyinmiş ve başörtüsüz kadınlarla fotoğraflarınızı nasıl açıklayabilirsiniz?” diye yazdı. Haber sitesi, “Bir İslam ülkesinin eski başkanının başörtüsüz böyle giyinmiş kadınlarla fotoğraflarını çektirmesine izin vermesi ve bu görüntülerin sosyal medyada yayılması, sadece onun liberalizmi ve popülizmi benimsediğini işaret edebilir” dedi.

Ahmedinejad’a destekçileri tarafından işletilen Dolat Bahar adlı Telegram kanalına göre, ziyareti “dört günlük bilimsel ve kültürel ziyaret” adı altında bir teknoloji üniversitesinden resmi bir davete yanıt olduğu iddia edildi. İstanbul merkezli bir Orta Doğu uzmanı ve siyasi yorumcu olan Mehrdad Farahmand, İran uluslararası’ya verdiği röportajda, Orta Doğu’da, özellikle Türkiye’de, elitlerin aksine, birçok sıradan insanın, ABD ve İsrail’e sert bir tavır gösteren Ahmedinejad’ı büyük ölçüde takdir ettiğini belirtti.

İran medyası için başka bir odak noktası da Ahmedinejad’ın ikinci tur seçim gününde Türkiye’den ayrılmasıydı. Onlar, oy kullandığına dair hiçbir kanıt olmadığını iddia ederek, ayrılışını ve günün olaylarını kasıtlı bir boykotun kanıtı olarak yorumladılar. Roudad24 adlı haber sitesi, “İlk turda oy kullanmadı ve ikinci turda, İstanbul’daki İran konsolosluğunda oy kullanmak için ne kaydı var ne de raporu” diye yazdı.

Ahmedinejad’ın Türkiye’de karşılaştığı politikacılar da İran medyası tarafından vurgulanarak, şüpheli itibarı olan kişilerle temas ettiği öne sürüldü. Ahmedinejad, Türkiye’nin eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Büyük Birlik Partisi’nin mevcut lideri Mustafa Destici ile görüştü.

Buna karşın Farahmand, Aksu’yu, 2002’den beri iktidardaki Parti’nin tanınmış bir figürü olarak nitelendirdi ve Ahmedinejad’ın seyahatiyle ilgili olarak Türk medyasının kapsamının olumlu olduğunu belirtti. Ahmedinejad’ın, ülke çapında yayın yapan TGRT Haber adlı bir televizyon kanalındaki röportajı da olumlu ve zorlu sorular içermediğini ekledi.

Ahmedinejad, son üç cumhurbaşkanlığı seçimine de Muhafızlar Konseyi tarafından, genellikle Ali Hamaney tarafından kontrol edilen, aday olmaktan men edildi. Hamaney’in desteği ile çok yakın bir zamanda adaylığı reddedildikten sonra Ahmedinejad, Tahran’ın Çarşısı’na giderek birçok destekçisinin etrafında toplandı. Başlangıçta diskalifiye edildikten sonra, eski dış politika sert çizgisi uygulayıcısı, Ali Hamaney tarafından kurulan siyasi düzeni açıktan eleştirmeye başladı ve hatta doğrudan Yüksek Lider’e meydan okudu.