Türk-Japon işbirliğinin Çam ve Sakura örneği - ekohaber.com.tr

Türk-Japon İşbirliğinin Çam ve Sakura Örneği

Havacılık sektöründe faaliyet gösteren Sojitz Corporation şirketi, Nichimen Corporation ve Nissho Iwai Corporation’un birleşmesiyle 2004 yılında kurulmuş, dünya genelinde 400’e yakın yan kuruluşa sahip dev bir şirkettir. Şirket, Japonya ve dünyanın çeşitli ülkelerinde havacılık, ulaştırma, alt yapı ve sağlık gibi alanlarda faaliyet göstermektedir.

Sojitz Group’un Türkiye ile buluşması, Rönesans Sağlık Yatırımları şirketi aracılığı ile gerçekleşmiştir. Kamu-Özel İşbirliği modeliyle inşa edilen ve 21 Mayıs 2020’de hizmete açılan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Türkçe’de çam ağacını ve Japonca’da kiraz çiçeği ağacını simgeleyen adıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak hastanenin hizmetleriyle bugünlerde övgüleri toplamakta olduğu görülmektedir.

Hastanenin Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin YİYİT ve Sağlık Bakım Hizmetleri Koordinatörü Emine Özmen, hastalarla birebir ilgilenerek takdir toplamaktadır. Hastane, Türkiye genelinde ve yurt dışında ün kazanmıştır ve her gün binlerce hasta tarafından ziyaret edilmektedir.

Çam Sakura Şehir Hastanesi, depreme dayanıklı bir yapıya sahip olup, 2 bin 086 izolatör ile güçlendirilmiştir. Hastane, 32 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve 7 bin 100 yatak kapasitesine ulaşarak ülkenin en büyük hastanelerinden biri olmuştur. Japon şirketi Sojitz tarafından kredilendirilen hastanenin proje bedeli 195 milyar Japon Yeni iken, şimdiki değeri 3.4 milyar dolara ulaşmıştır.

Hastane, çocuk hastalıkları, fizik tedavi, kadın doğum, kalp-damar hastalıkları, kanser, nöroloji, ortopedi ve psikiyatri gibi farklı branşlarda hizmet vermektedir. 982 poliklinik, 90 ameliyathane ve binlerce araçlık otopark gibi zengin hizmetler sunan hastanede sıkıntısız bir şekilde sağlık hizmetleri sunulmaktadır.

Son zamanlarda hastanenin yabancılara satılacağı yönünde bazı söylentiler olsa da, yetkililer hastanenin Türkiye’de kalacağını belirtmektedirler. Çünkü Çam Sakura Şehir Hastanesi, Türkiye için bir kazanç ve gurur kaynağıdır.

Türkiye’nin sağlık alanında ilerlemesine katkı sağlayan ve binlerce insana şifa dağıtan bu muazzam tesisler, ülkemizin geleceği için umut vadetmektedir.Umuyoruz ki, mutlu ve sağlıklı yarınlar, Türkiye’mizin her köşesine yayılsın.