Türk doktor Furkan Burak, ABD'nin en iyilerinden: Yağ asidinden obeziteye ilaç - NTV

Türk doktor Furkan Burak, ABD’nin en iyilerinden biri olarak tanınıyor: Obeziteye çare yağ asidinden geliyor

Harvard Tıp Fakültesi’nde moleküler metabolizma üzerine çalışan Dr. Furkan Burak, Amerika Birleşik Devletleri’nde yılın en iyi doktorları arasında gösterildi. 36 yaşındaki Burak, geçen yıl da Castle Connolly organizasyonu listesine giren en genç doktor olmuştu. Dr. Burak, NTV’den Melike Şahin’e yaptığı açıklamada, bu tür prestijli listelere girmenin aslında çalışmalarının bağımsız hekimlerce takdir görmesiyle gerçekleştiğini belirtti.

Obezite tedavisi üzerine hem laboratuvarda araştırma yapan hem de hasta tedavisi yapan Burak, vücudun obeziteyle başa çıkma yöntemlerinden birini keşfettiklerini belirtti. Palmetic asit adlı yağ asidinin, vücutta ve yağ dokusunda enerjiyi depolarken diğer organlara tehlike sinyali göndererek insülin direncini düşürdüğünü açıkladı. Bu yağ asidini saflaştırarak ilaç formuna getirdiklerini ve şu anda insanlarda klinik testlerini yaptıklarını dile getirdi. Burak’ın çalışmaları obezitede tıbbi biyolojik tedavinin cerrahi tedavinin önüne geçebileceği yönünde umut vaat ediyor.

Dr. Furkan Burak, Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk olarak 2007 yılında bilim insanı Aziz Sancar’ın davetiyle gittiğini belirtti. Aziz Sancar ile çalışma fırsatının en büyük şansı olduğunu dile getiren Burak, tıp doktoru olarak araştırma yapmaya karar vermesinde Sancar’ın büyük desteğinin rol oynadığını vurguladı. Kocaeli Üniversitesi mezunu olan Burak, şu anda Harvard Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Dr. Furkan Burak’ın yaptığı çalışmalar obezite, kalp krizi riski, inme riski, uyku apnesi ve diyabet gibi obezite ile ilişkili birçok sağlık sorununu tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Burak, tıbbi tedaviyi cerrahi tedaviden daha önemsediklerini ve doğal olarak bozulan sistemleri bulup biyolojik olarak yerine koyarak obezite ve bağlı sorunları çözebildiklerini belirtti.

36 yaşındaki Dr. Furkan Burak, Amerika Birleşik Devletleri’nde yılın en iyi doktorları arasında gösterilerek tıbbi alandaki başarısını kanıtlamış bir isim. Burak’ın moleküler metabolizma üzerine yaptığı çalışmalar obezite gibi yaygın sağlık sorunlarına yenilikçi ve etkili çözümler sunma potansiyeline sahip. Dr. Burak’ın önemli keşifleri ve çalışmaları, tıbbın geleceği açısından umut verici bir perspektif sunuyor.