Türk bilim insanları nefesten hastalık tespiti yapan "akıllı cihaz" üretecek - Dünya Gazetesi

Türk Bilim İnsanlarından Nefesle Hastalık Tespiti Yapan “Akıllı Cihaz” Haberi

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde faaliyet gösteren Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü (TÜYZE) Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı, Türkiye’de yapılan önemli yapay zeka çalışmaları hakkında önemli açıklamalar yaptı. Yapay zeka teknolojisinin tıp alanında hızla yaygınlaştığını belirten Varlı, verilerin depolanması ve analiz edilmesiyle birlikte yapay zekanın, birçok alanda hekimlere önemli yardımcı olmaya başladığını vurguladı. Bu teknoloji sayesinde zamandan tasarruf edilirken bilgilerin doğrulanabileceğini söyleyen Varlı, yapay zeka teknolojilerinin son yıllarda sağlık stratejilerinde öne çıktığını ve birçok AR-GE çalışmasının yapıldığını ifade etti.

TÜYZE olarak birçok farklı alanda proje çalışmaları yürüttüklerini belirten Varlı, Türkiye’nin bilimsel çalışmalarda dünya standartlarında yer aldığını dile getirdi. Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin Aktan tarafından yönetilen Robotik ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini aktaran Varlı, insan nefesindeki bileşenlerden hastalık tespiti yapabilen akıllı analiz cihazı üretimi konusunda önemli adımlar attıklarını ifade etti. Varlı, yapılan çalışmaların yaklaşık 6 ay önce başladığını ve cihazın insan nefesinde bulunan gazların dağılımını ölçerek çeşitli hastalıkların teşhisinde hekimlere destek olabilecek bir analiz cihazı geliştirdiklerini açıkladı.

Hidrojen, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit gibi gazların yanı sıra nefes sıcaklığı ve nem değerlerini ölçen bu cihaz sayesinde, keton ve amonyak ölçümleri ile kişilerin beslenme alışkanlıklarına ilişkin çıkarımlar da yapılabileceğini belirten Varlı, cihazın ölçümlerinin iyileştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. İlerleyen süreçte İstanbul merkezli çeşitli hastanelerde veri toplama ve etiketleme aşamasına geçileceğini aktaran Varlı, yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak Türkiye’nin sağlıkta yapay zeka teknolojilerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

TÜYZE Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı’nın yaptığı açıklamalar, Türkiye’nin sağlık alanında yapay zeka teknolojilerine verdiği önemi ve yapılan AR-GE çalışmalarının önemini gözler önüne seriyor. Yapılan çalışmaların insan sağlığına olumlu katkılar sağlayacağı, hastalıkların erken teşhisine yardımcı olacağı ve hekimlere yeni olanaklar sunacağı görülmektedir. Türkiye’nin bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmesi ve yapay zeka teknolojilerindeki ilerlemelerle dünya ile rekabet edebilir konuma gelmesi önem arz etmektedir.