Türk Bilim İnsanının Buluşunda Son Gelişmeler – Ses Kocaeli

Dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserinin erken teşhisi için geliştirdiği “elektronik sütyen” ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden gelen Dr. Dağdeviren, yeni keşfinin detaylarını, Kocaeli’nin İzmit ilçesinde adı verilen kreşin açılış töreninde açıkladı. “Elektronik sütyen” sayesinde meme kanseri vakalarının erken teşhis edilerek, kadınların hayata tutunma oranının yüzde 98’e kadar çıkarılmasını umduğunu belirtti.

Dr. Dağdeviren’in giyilebilir ultrason tarama cihazı, sütyen içine takılarak tarama yaparak muhtemel meme kanseri vakalarının erken teşhis edilmesine olanak sağlıyor. Projenin insanlar üzerinde deneme aşamasında olduğunu ve yaklaşık 50 hastada denenerek, bin hasta üzerinde deneme planlarının olduğunu belirten Dr. Dağdeviren, projenin 3-4 yıl içerisinde insanların kullanımına açılacağını belirtti. Kadınlar için teknoloji projeleri üzerinde yoğunlaştığını ve meme kanseri, ağrı yönetimi, tüp bebek yöntemleri gibi konularda çalıştığını ifade etti.

Meme kanserine yakalanan kadınların hayatta kalma oranlarının çok düşük olduğunu vurgulayan Dağdeviren, elektronik sütyen sayesinde kadınların hayata tutunma oranını yüzde 98’e kadar çıkarabileceklerini umduğunu dile getirdi. Gençlere de tavsiyelerde bulunan Dr. Dağdeviren, kendi fikirlerini ve hayallerini gerçekleştirmelerini önerirken, yorulmadan soru sormalarını da tavsiye etti.

Geliştirdiği cihazın detaylarını aktaran Dr. Dağdeviren, giyildikten sonra sütyenin bir parçası olacak cihazın, tüm memenin tek bir seferde ultrason fotoğrafını çekebileceğini ve herhangi bir değişikliği tespit ederek gerekli işlemlerin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasına olanak sağladığını belirtti. Bu cihaz sayesinde, kadınlar günlük aktivitelerini yaparken bile tarama yapabilecek ve kayıtları tutarak kontrol altında tutabilecekler.

Sonuç olarak, Dr. Canan Dağdeviren’in geliştirdiği “elektronik sütyen” ile meme kanserinin erken teşhis edilmesinde önemli bir adım atılmış ve kadınların hayatta kalma şansları artırılmış olacak. Bu inovatif projenin hayata geçmesiyle birlikte, meme kanserinde erken tanı ve tedavi sürecinin iyileştirilmesine önemli katkılar sunulacak.