TÜİK'in eğitim verilerinde çarpıcı sonuçlar - Son Dakika Haber - Hürriyet

TÜİK’in Eğitim Verilerinde Şaşırtıcı Bulgular!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan 2013 eğitim verilerine göre, Türkiye genelinde 15 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranı %5.08 olarak belirlendi. En yüksek okuma yazma oranına sahip il Antalya olurken, ikinci sırada Tekirdağ ve üçüncü sırada İzmir yer aldı. Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak ise en düşük okuma yazma oranına sahip iller olarak açıklandı. Ülkemizde yükseköğretim ve üstü okul mezun oranı %11.77 iken, yüksek lisans ve doktora mezun oranları düşük kaldı.

TÜİK İzmir Bölge Müdür Vekili Ali Dalgalı tarafından hazırlanan Nisan 2013 eğitim verilerine göre, Türkiye genelinde 6 yaş ve üzeri okur yazar nüfus oranı %95.78, İzmir’de ise %97.90 olarak açıklandı. 15 yaş ve üzerindeki nüfusta en düşük okuma yazma oranına sahip iller arasında Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak yer alırken, en yüksek orana Antalya sahip oldu. Türkiye genelinde başlatılan okuma yazma kampanyalarıyla okur yazar oranının arttığı gözlendi.

Nisan 2013 eğitim verilerine göre 15 yaş ve üzerinde okuma yazma bilmeyen erkek oranı %1.74, kadın oranı ise %8.40 olarak belirlendi. Türkiye genelinde 6-13, 14-17 yaş gruplarında okuma yazma oranı düşük kalırken, 18-21 yaş grubunda %1’lere indiği görüldü. 65 yaş ve üzerinde okuma yazma bilmeyen nüfus artış gösterdi. Türkiye genelinde en fazla yükseköğretim ve üstü okul mezun oranına sahip il Ankara iken, İzmir’de en eğitimli ilçe olarak Karşıyaka öne çıktı.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 15 yaş ve üzeri ilköğretim mezunu oranı %21.20, lise ve dengi okul mezunu oranı %22.07 ve yüksekokul veya fakülte mezunu oranı ise %10.79 olarak açıklandı. Ankara, yüksekokul ve fakülte mezunu oranının en yüksek olduğu il olarak belirlenirken, Eskişehir, İzmir, İstanbul ve Antalya bu sıralamada yer aldı. İzmir’de en eğitimli nüfusun Karşıyaka ilçesinde yaşadığı görüldü.

Türkiye’de 15 yaş üzeri eğitim durumuna göre nüfus dağılımına bakıldığında, okuma yazma bilmeyen nüfus %5, okuma yazma bilen ama bir okul bitirmeyen nüfus %7, ilkokul mezunu nüfus %28 şeklinde sıralandığı görüldü. İzmir’de ise okuma yazma bilmeyenler %2, okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyenler %6 olarak belirlendi. İlçeler bazında en okur yazar ilçe olarak Çeşme, en okumaz yazmaz ilçe olarak ise Kiraz öne çıktı.