TTB’nin Kapatılma İstenme Nedenleri Ortaya Çıktı – Cumhuriyet

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı ve AKP’nin iktidar ortağı Devlet Bahçeli, Türk Tabipler Birliği’nin kapatılması gerektiğini savundu. Bahçeli’nin bu açıklaması, sağlık emekçileri tarafından başlatılan “Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz” kampanyasının ardından geldi. Bahçeli, TTB’nin kapatılması gerektiğini savunurken, yöneticileri hakkında adli işlemler yapılması gerektiğini belirtti. Bu açıklamanın ardından iktidara yakın basın organları da hızla TTB’yi hedef tahtasına oturttu.

Özellikle salgının başından itibaren yaptığı açıklamalar ve uyarılar nedeniyle TTB’nin hedef alınmasına neden olan bir dizi olay yaşandı. AKP’nin salgını Mart ayında “resmen” açıklamasına rağmen, illerdeki duruma ilişkin bilgiler paylaşmaması üzerine, TTB illerdeki durumu paylaşan ilk kurum oldu. Türk Tabipleri Birliği’nin görüşlerini ve önerilerini paylaşan tabip odası başkanları ifadeye çağrıldı. Ayrıca, TTB’nin COVID-19 ölümlerini raporlamada Sağlık Bakanlığı’nın uluslararası standartları kullanmadığını ortaya koyan bir açıklama yaptığı da biliniyor.

TTB, Türkiye’de sağlık sistemindeki sorunları açık bir şekilde dile getirirken, Sağlık Bakanı’na yönelik sorular da yöneltti. Ayrıca başka bir kriz anında, yoğun bakımların doluluğu ve doktorların hasta seçmek zorunda kalması gibi önemli konuları gündeme getirdi. Salgının yayılmasına doğru bir şekilde mücadele edilip edilmediği, test merkezlerinde ve referans hastanelerdeki durum gibi konuları inceledi.

TTB’nin eleştirileri ve uyarıları, COVID-19 salgınının Türkiye’deki yönetimine dair şüpheleri artırmış durumda. Sağlık Bakanlığı’nın verileri şeffaf bir şekilde paylaşmaması ve bazı konulardaki tutarsızlıklar nedeniyle TTB tarafından eleştirilmekte. Sağlık sistemine yapılan müdahalelerin ve politikaların salgının yayılmasında etkili olduğu düşünülüyor. TTB’nin açıklamaları, sağlık emekçilerinin zor durumda olduğunu ve önlemlerin acil bir şekilde alınması gerektiğini vurguluyor. Hem sağlık çalışanlarına hem de salgına karşı mücadelede adil bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği üzerinde duruluyor.