TTB-SES Hatay Deprem Koordinasyonu'ndan Deprem Bölgesindeki Beş Yaş Altı Çocuklarda Beslenme ve Gıda ... - Türk Tabipleri Birliği

TTB-SES Hatay Deprem Koordinasyonu’ndan Beş Yaş Altı Çocuklarda Beslenme ve Gıda Durumu Uyarısı – Türk Tabipleri Birliği

Türk Tabipleri Birliği (TTB)-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Deprem Koordinasyonu tarafından yürütülen malnütrisyon çalışmalarında beş yaş altı çocuklarda tespit edilen beslenme ve gıda güvencesi sorunlarına ilişkin 9 Ocak 2024 günü bir basın toplantısı gerçekleştirildi.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ve SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey’in konuşmalarıyla başlayan toplantıda, 11 aydır süren çalışmaların sonuçları paylaşıldı. Çalışmaların deprem bölgesinde ciddi yoksunluk ve açlık sınırına ulaşılamayan hane gelirleri ile devam ettiği vurgulandı.
TTB Halk Sağlığı Kolu üyesi Dr. Mehmet Zencir ise afetlerin gıda güvencesi ve güvenliği üzerindeki etkilerini vurgulayarak, malnütrisyonun afetlerin uzun süreli etkilerinden biri olduğunu belirtti. Özellikle beş yaş altı çocukların acil durumlarda yetersiz beslenmeye karşı savunmasızlığına dikkat çekti.
Sunumda görev alan diyetisyenler ise 0-5 ay ve 6 ay-2 yaş çocuklardaki beslenme sorunlarına değindi. Sağlanan veriler doğrultusunda çocukların beslenme alışkanlıklarının yetersiz olduğu ve önerilerde bulunulması gerektiği ifade edildi.
Çalışmaya katkı sunan Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Sami Reyhan, kent genelindeki kötü barınma koşullarını dile getirirken, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi Dr. Münevver Kaynak Türkmen ise beslenme yetersizliklerinin uzun vadede yaratabileceği sağlık sorunlarına değindi.
Basın toplantısı, soru-yanıt bölümüyle son buldu. Çalışmada elde edilen veriler ve öneriler doğrultusunda deprem bölgesinde beslenme ve gıda güvencesi sorunlarına dair çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için kamuoyu dikkate davet edildi. Beslenme politikalarının oluşturulması ve hane gereksinimlerine göre desteklerin sağlanması önemli görüldü.