Tıbbiyeli şekerler - Hürriyet

Tıp Fakültesi Öğrencilerinden Tatlı Düşünceler – Hürriyet

Türkiye’de sağlık programları sabah kuşağında yayınlanmaya başlayarak televizyon izleyicilerinin dikkatini çekmeyi başardı. ‘Doktorum’, ‘Herkes İçin Sağlık’, ve ‘Bizim Doktorlar’ gibi yeni nesil sağlık programları, ekran başında kadın izleyici kitlesini topluyor. Bu programlar, stüdyoları organ maketleriyle donatıp, ameliyatları naklen yayınlayarak dikkat çekiyor. ‘Doktorum’un sunucuları Zahide Yetiş ve Dr. Aytuğ Kolankaya, programın başarısını bilimsel ve herkesin anlayabileceği düzeyde sağlık ve tıp konularını eğlenceli bir şekilde anlatarak açıklıyorlar. Programlar, gündüz kuşaklarında sağlık programlarının önemli bir boşluğu doldurduğunu gösteriyor.

Sağlık programlarına konuk olan doktorlar, programın sunucuları ile birlikte eğlenceli ve bilgi dolu bir atmosfer yaratıyor. Dr. Hakan Güveli, ‘Herkes İçin Sağlık’ programında rahatlığı ve anlatım tekniğiyle dikkat çekiyor. Dr. Güveli, programda hastalıkları videolar, fotoğraflar ve maketlerle anlatarak izleyicilere bilgi veriyor. Programların başarısının tesadüf olmadığını belirten yapımcılar, kadın izleyicilerle yapılan anketler ve geri bildirimler sayesinde programları sürekli geliştirdiklerini ifade ediyorlar.

Programlar, sıkıcı gibi görünebilecek sağlık konularını eğlenceli ve ilgi çekici bir şekilde işleyerek izleyicilerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Özellikle kadın izleyici kitlesini hedef alan programlar, seyircilerden gelen geri dönüşlere ve taleplere dayanarak içeriklerini güncel ve ilgi çekici tutmaya çalışıyor. Programlara sponsor olan hastanelerden gelen konuk doktorlar, program öncesinde kamera karşısında deneme çekimleri yaparak bilgilerini izleyicilere aktarma becerilerini test ediyorlar.

Sağlık programlarının erkek ve kadın sunucuları, tek tip kostümleriyle dikkat çekiyor. Dr. Aytuğ Kolankaya, Dr. Hakan Güveli, ve Dr. Onur Kulaksızoğlu gibi doktorlar, ameliyathane kıyafetlerini andıran kostümleriyle ekrana çıkarak izleyicilerle sağlık konularını paylaşıyorlar. Programların koordinatörleri, doktorları sadece bilirkişi olarak kullanarak programın düzenini sağlayan moderatörlerin önemini vurguluyorlar.

Sağlık programlarında başarının anahtarı, bilimsel ve entelektüel bir düzeyde sağlık ve tıp konularını izleyiciye aktarırken sıkıcılıktan uzak, eğlenceli ve ilgi çekici bir üslupla sunmaktan geçiyor. Programların sağlık muhabirleri, doktorları ve sunucuları, bir arada çalışarak programların içeriğini, formatını ve sunumunu sürekli geliştirmek için çaba gösteriyorlar. Mehmet Öz gibi tanınmış doktorlarla işbirliği yaparak program içeriğini zenginleştirme yolunda ilerliyorlar.