Teknoloji 'e-hastalıkları' doğurdu - NTV

Teknoloji ile birlikte e-hastalıklar artıyor

Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Akgül, internetin ve teknolojinin her alanda artan kullanımıyla birlikte ekran bağımlılığının da arttığını belirtiyor. Teknolojinin olumlu yanlarının yanı sıra insanlar üzerinde bazı olumsuz etkilere de yol açabildiğini vurgulayan Dr. Akgül, özellikle internet kullanan insanların sosyal hayattan kopabildiğini ve dış dünyadan uzaklaşabildiğini söylüyor. Bu durumun ise internet ve teknolojik cihazların hayatın merkezine yerleşmesine ve teknoloji bağımlılığına yol açabildiğini belirtiyor. Bağımlılık türlerinden birinin de teknoloji ve internet bağımlılığı olduğunu ifade eden Dr. Akgül, uzmanların günümüzde bu tür bağımlılıkları tanıdığını ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.

Teknoloji bağımlılığıyla ilgili en sık rastlanan hastalıkları sıralayan Dr. Akgül, nomofobi, FOMO, ego sörfü, Google takibi, siberhondrik, photolurking, cheesepodding, Facebook depresyonu ve internet siniri gibi rahatsızlıkların yaygın olduğunu belirtiyor. Her bir hastalığın teknoloji ve internet bağımlılığına farklı şekillerde etki ettiğini ve hastaların kendilerini teknoloji bağımlılığının etkilerinden korumak için çeşitli adımlar atmaları gerektiğini ifade ediyor.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık ise teknoloji bağımlılığının zamanında tedavi edilmezse bireylerin psikolojik ve sosyolojik açıdan derinden etkilenebileceğini belirtiyor. Kırık, teknoloji bağımlılığını dijital detoks yaparak önlemenin mümkün olduğunu söylüyor. Elektronik cihazlardan uzak durmanın bireylere dinlenme ve rahatlama sağlayacağını ifade ediyor.

Uzman Psikolog Dilara Boztepe ise teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığını ancak ölçüsüz ve kontrolsüz şekilde kullanılmasının bağımlılığa yol açabileceğini belirtiyor. Boztepe, özellikle çocuk ve gençlerde teknoloji bağımlılığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor ve ebeveynlere bu konuda önemli bir rol düştüğünü söylüyor. Çocukların teknolojik ürünlere erken yaşta maruz kalmaması gerektiğini ve kullanım sürelerinin sınırlı olması gerektiğini ifade ediyor. Teknoloji bağımlılığının ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Boztepe, çocukların teknolojiyi bilgi amaçlı kullanmaları gerektiğini vurguluyor.