TBMM’den Sağlık Çalışanları İçin Çalışma İptali – VOA Türkçe

TBMM Genel Kurulu, Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını ele almak üzere olağanüstü bir toplantı çağrısı üzerine açıldı. Ancak AKP, MHP ve HDP’nin katılmaması nedeniyle yeterli sayıya ulaşılamayınca toplantı kısa sürede kapandı. Olağanüstü toplantı talebini CHP yapmıştı ve bu talep üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop, vekillere toplantı çağrısını iletti. Ancak AKP, MHP ve HDP’nin katılmayacağını açıklamasıyla yeterli sayı sağlanamadı. TBMM Genel Kurulu’nun açılışında sadece 159 milletvekili bulunmasıyla toplantı gerçekleştirilmedi.
Muhalefet cephesinden HDP’nin katılımı yönünde beklentiler olmasına rağmen bu gerçekleşmedi. Dolayısıyla toplantı, yeterli sayıya ulaşılamadığı için kapandı. Sadece altı dakika süren bu toplantıda CHP’li vekiller başta olmak üzere birkaç parti temsilcisi salondaydı. Sağlık çalışanlarına yönelik sorunları görüşmek üzere Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ve milletvekili Ahmet Şık da salonda hazır bulundu. Ancak toplantı için gerekli olan 200 milletvekili sayısına ulaşılamadı.
Bu durumda AKP ve MHP yanı sıra bazı diğer partilerin toplantıya katılmaması sonucunda muhalefetin yeterli sayıya ulaşamadığı görüldü. HDP’den bir katılım olmaması da bu durumu daha da belirgin hale getirdi. Meclis’teki partiler arasında yaşanan gerginlikler ve çekişmeler dikkat çekti. Türk Tabipleri Birliği, TBMM’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunu gündeme getirmek amacıyla yapılan toplantının yeterli sayıya ulaşılamamasına tepki gösterdi. Ayrıca TİP Genel Başkanı Erkan Baş da sağlık emekçilerinin maruz kaldığı şiddete karşı mücadele çağrısında bulundu.
Bu olağanüstü toplantının yeterli sayıya ulaşamaması ve toplantının kapanması, Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusundaki duyarlılığı ve çözüm arayışını daha da ön plana çıkardı. Meclis’teki partiler arasındaki görüş ayrılıkları ve tavırların, sağlık çalışanlarının güvenliği ve hakları konusundaki hassasiyetin gerekliliğini bir kez daha vurguladığı görüldü. Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önlenmesi ve haklarının korunması konusunda atılacak adımların önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu tür olayların önüne geçilmesi için tüm paydaşların işbirliği içinde olması gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.