Shakira (Musician) - Rolling Stone

Shakira (Müzisyen) – Rolling Stone Ödülünü Kazandı

Superstar Shakira’un eşi benzeri olmayan bir ismi vardır. Yıllar süren bir kariyere ve birçok sınırları aşan sanatçı için yol açan küresel geçişe sahip olan Shakira, gerçekten eşsizdir.

Kolombiya’nın Barranquilla şehrinde doğan Shakira doğuştan bir performanstı. 13 yaşındayken Sony Music Colombia ile imzaladığı görkemli bir deneme için bir yöneticiye başvurup başvurmadığı ile müzik endüstrisine adım attı. Büyük plak şirketi çıkışı ve takip eden albümü minimal başarı elde etti. Daha sonra Shakira, kendi yeteneğini denemek için kayıtlardan ayrıldı ve Kolombiya telenovela El Oasis’te başrol oynayarak oyunculuğa adım attı. Ancak genç yıldız, 1995’te pop rock albümü Pies Descalzos ile Kolombiya’ya çeşitli bir şarkıcı tanıttı. Üç yıl sonra, Shakira, Pizza Descalzos? ile iki Latin Grammy ödülü kazanarak Latin müziğin favori rockerası olarak kendini sağlamlaştırdı.

Shakira Latin Amerika’yı ele geçirirken, küresel hakimiyet için gözlerini diker. 2002’de Shakira Rolling Stone’a, “Seduce etmek için geliyorum” dedi ve İngilizce çıkış albümü Laundry Service’ı piyasaya sürdü. Albüm dünya çapında 13 milyon kopya sattı ve şarkıcının ABD’deki ilk 10 hit parçalarını kazandı: “Whenever, Wherever” ve “Underneath Your Clothes.” Dünya Shakira’nın benzersiz ses tonunu duyduğunda, daha fazlası için hazırdı. Fijación Oral, Vol. 1 ve Oral Fixation, Vol. 2 onun yıldızını yükseltti ve kariyeriyle özdeşleşen şarkıyı piyasaya sürdü: “Hips Don’t Lie (featuring Wyclef Jean).” Shakira müziğiyle ABD pazarına geçerken, Kolombiyalı şarkıcı yükselişi boyunca kültürünü vurgulamayı ihmal etmedi. “Hips Don’t Lie” videosunda Karnaval’da karın dansı yapıyor ve Karayip memleketini bile seslendiriyor.

2009’da Shakira sekizinci albümü için kendisini bir “She Wolf” olarak mitolojileştirdi ve dönemin elektro-popuna daldı. Bu yıl Rolling Stone’a şunları söyledi: “Bu, kariyerimi ve sanatçı olarak ABD’de hayallerimi sağlamlaştırmam için bir şansım, böylece uzun süre müzik yapabilirim ve dünyayı gezebilirim.” Onun kehaneti gerçekleşti ve sonraki üç albümünde İngilizce ve İspanyolca arasında gidip geldi ve Rihanna ve Carlos Vives gibi ABD ve Latin müzik piyasasındaki büyük sanatçılarla işbirliği yaptı.

Kariyerinde otuz yıldan fazla süredir, Shakira hala kendini yeniden icat ediyor ve ufuklarını genişletiyor. 2023 diss şarkısı olan “Shakira: Bzrp Müzik Oturumları, Vol. 53” ile Arjantinli Bizarrap ile viral oldu ve dünyaya Shakira’nın müziğinin ne kadar ateşli olabileceğini hatırlattı. 2024’ün Las Mujeres Ya No Lloran albümünde, şarkıcı kumbiyalar ve corridos üzerinde deneyler yaparak yeni imzası olan pop reggaetonla birlikte Latin müziğinin yeni dalgasına star gücünü korumaları gereken her şeyi öğrettiğini kanıtladı. – Maya Georgi

Shakira gibi eşsiz bir sanatçının kariyeri ve müziği hakkında daha fazla bilgiye sahip olduğumuz bu detaylarla, onun dünya çapındaki etkisini ve kapsamlı başarısını daha iyi anlayabiliriz.