Sam Cooke’in Cinayet Teorisini Araştıracak Bir Biyografik Filmi – The Guardian

Ünlü bir soul şarkıcısı olan Sam Cooke’un tartışmalı ölümünü araştıran Romeo Antonio’nun filmi, şarkıcının yeğeni tarafından desteklendi. 1964’te Cooke’un ölümüyle ilgili çekilen film, bir cinayet soruşturması olarak sunuluyor. Los Angeles’taki bir motele kaldığı yerde, 33 yaşında menajeri tarafından vurularak öldürülen Cooke’un ölümünü yargıç sonradan savunulabilir bir cinayet olarak belirlemişti ancak film yapımcısı Antonio, Cooke’un ölümünü saran gizemi ortaya çıkarmak istediğini belirtiyor. Cooke’un yeğeni Eugene Jamison proje ile ilgili endorsemesini yaparak, Sam Cooke ve ölümü hakkında gerçeğin ortaya çıkmasını istediklerini belirtiyor.

Ancak, Antonio’nun projesinin “yetkili” bir film olduğu önerileri gerçek dışı gibi görünüyor. Cooke’un kardeşi LC Cooke, Carl Franklin’in yöneteceği ve Peter Guralnick’in biyografisine dayanan ve Cooke’un iş yöneticisi Allen Klein tarafından kurulan ABKCO şirketi tarafından üretilen “resmi” proje olduğunu açıklayarak, “ABKCO Films’in üretimini yaptığı Sam Cooke biyografisinin dışında bir Sam Cooke filmine dahil olduğum veya onayladığım raporlar tamamen yanlıştır” dedi.

Komplolar, Cooke’un ölümüyle ilgili resmi versiyonu uzun süredir sorgulamaktadır. Katili Bertha Franklin, Cooke’un ofisine telaşlı ve yarı çıplak bir halde girmesinin ardından kendini savunduğunu iddia etti ve Franklin’in namus cinayetinde koşarak girdiğini iddia etti. Öte yandan, Cooke’un destekçileri uzun süredir ölümün gerçek detaylarının gizlendiğini iddia etti. Sou müzik ikonu Etta James, Cooke’un cenazesine katıldığını ve cesedinin Franklin’in bildirdiği kısa süren kavga ile uyumlu olmayacak şekilde tahrip edildiğini iddia etti. Ancak, Wonderful World ve Twistin’ the Night Away gibi hitlerin arkasındaki müzisyenin, siyah müzisyenlerin hakları için bir simge olarak ortaya çıktıktan sonra mob ile bağlantılı müzik endüstrisi mogulları tarafından hedef alındığına dair öneriler oldu.

Hollywood’da son dönemin popüler film şablonu, HBO belgesel dizisi The Jinx’in başarısından sonra eski cinayet davalarını araştıran film yapımcıları. Dizinin final bölümünde ABD’de yayınlanan ve eski gayrimenkul varisi Robert Durst’un cinayet suçlarıyla yakalanmasına yol açtığı görüldü. Durst, kaydedildiğinden habersiz bir itiraf yapmıştı.