Istanbul

Sahte lüksler, İstanbul’un Kapalıçarşı’sında gelenekleri geri plana itiyor – Yahoo Finance UK

İstanbul’un Kapalıçarşı’sındaki dükkânlar, sahte tasarımcı çantalar ve lüks parfüm satan yerlerle doludur. Geleneksel esnaf, lüks sahtekarlıkların pazar yerinin karakterini yok ettiğini belirtiyor. Osmanlı dönemi pazar yerinin boyalı tavanlarının altında bir zamanlar Türk el sanatları gelişirken, Hasim Gureli’nin işlettiği şık halı mağazası artık tasarımcı taklitleri satan dükkanlarla çevrili.

Kapalıçarşı’nın eski ustaları arasında bir zamanların labirent gibi sokaklarını dolduran küçük atölyelerin hatıralarını sevenler, pazar yerinin sahte kopyalar tarafından istila edilmesinden üzüntü duyuyorlar. Tütsü takımı satıcısı Gazi Uludağ, Kapalıçarşı’nın “benzersiz karakterini kaybettiğini” dile getirirken, el yapımı halı mağazasında Florence Heilbronn-Oğutgen, “çok güzel deriden gerçek ve güzel çantalar yapan bir zanaatkar arkadaşının, geçimini sağlayamayarak dükkanını kapatmak zorunda kaldığını” üzüntüyle ifade etti.

Dünyanın en büyük kapalı pazarlarından biri olan yaklaşık altı yüzyıl önce kurulan Kapalıçarşı, her yıl milyonlarca turisti çekiyor – çoğu ucuz lüks vaadiyle. 36 yaşındaki Kemal, 15 yıl boyunca “Türkiye’de üretilmiş” taklitleri satarak geçimini sağladı, ancak lüks sahtekarlıkların pazar yerinin her bir kutsal dükkân penceresini sırayla ele geçirmesine tanık oldu.

Kemal, Celine ve Saint Laurent taklit çantalarının “orijinal kalitede ancak beş ila on kat daha ucuz” olduğunu vaat etti. Her çanta için, Kapalıçarşı’da bir taklit bulunabilir. Organize suç da olabilir, “ancak Türkiye’deki tüm taklitçilik şemalarının organize suçlarla bağlantılı olduğunu söyleyemeyiz. Bu doğru değil” dedi.

Lüks devler tarafından kiralanmış olan Türk hukuk firmaları sahtekârların üzerine gitmeye çalışıyor, ancak bu görev kolay söylenenden daha zordur. Kapalıçarşı’nın yönetim kurulu sözcüsü, “İstanbul polisinin dükkânlarda sık sık denetimler yaptığını” iddia etmektedir. 2,5 metrekarelik minik dükkanının başında duran ve ayda 1.000 dolar kira ödeyen Murat, her gün denetimlerden endişe duyduğunu söyledi.

2018 yılında, polisin işyerlerine baskın düzenlediğinde, 27 yaşındaki Güneydoğu tarım ilinden Sanlıurfa’dan gelen iki kardeş, işyerlerinin üstüne çöktü. Tuzlu faturaya sahtekarlıkların mahsup edildiği 800 taklit çanta ve 40.000 avro (43.500 dolar) ceza ve hukuk masrafları eklendi. Ancak genç dükkan sahibi, hemen ticarete devam ettiğini ifade ederek, “Başka seçeneğim yok” dedi.