Fake luxuries supplant tradition in Istanbul's Grand Bazaar - Fashionnetwork USA

Sahte lüksler İstanbul’un Kapalı Çarşısı’nda geleneği yok ediyor – Moda Ağı

İstanbul’un Kapalıçarşı’sında, indirimli markalı parfümler ve sahte lüks çantalar satılıyor. Geleneksel esnaflar, lüks taklitlerin pazar yerinden karakterini çaldığını söylüyor. Osmanlı döneminden kalan bu pazar yerinde, şimdi Hasim Gureli tarafından işletilen şık halı mağazası, sahte marka satan dükkanlarla çevrilidir. Kapalıçarşı’nın eski kurtlarından birçoğu, labirent gibi dar sokaklarını dolduran eski zanaatkarları hatırlayarak, sahte ürünlerin pazarı ele geçirdiğini görmekten üzüntü duyarlar.

Kapalıçarşı’nın kaybettiği benzersiz karakterini vurgulayan Gazi Uludag, “İthal veya sahte ürünlerden başka bir şey kalmadı ve her geçen yıl kötüleşiyor” diyor. El yapımı halı mağazasında Florence Heilbronn-Ogutgen ise, zanaatkar bir arkadaşının “gerçek, güzel çantaları çok iyi deriyle yapıyordu” ancak geçimini sağlayamadığı için dükkanını kapatmak zorunda kaldığını ağlıyor.

Dünyanın en büyük kapalı pazarlarından biri olan yaklaşık altı asırlık Kapalıçarşı, her yıl milyonlarca turisti çekiyor. Kemal, ünlülerin eşlerini de içeren milyonlarca turistin gelmesiyle gelen ucuz lüks vaadiyle yaşamını sürdürdüğünü belirtiyor. Lüks taklitler, artık Kapalıçarşı’nın kutsal vitrinlerini birer birer ele geçiriyor.

Türkiye’nin yanı sıra Çin ve Hong Kong ile birlikte dünya çapında sahte ürünlerin üretim ve transitinde ana ülkeler arasında yer alan Türkiye’de, taklit ürünler yaygındır. Türkiye’nin kültürel olarak sahteciliği kabul ettiğine işaret eden Dr. Dilara Bural, bu ticaretin bazen polis ve yargı dahil olmak üzere ana destekçilere kadar uzandığını söylüyor.

Lüks devler tarafından işe alınan Türk hukuk firmaları, sahtecileri engellemeye çalışıyor ancak bu zorlu bir görev. Kapalıçarşı’nın yönetim kurulu bir sözcüsü, “İstanbul polisinin dükkânları sık sık denetlediğinden” ısrarla bahsediyor.

Küçük bir dükkânın önünde duran Murat, her gün denetimleri düşündüğünü söylüyor. 2018’de polis, onun ve kardeşinin işine baskın düzenledi. Ancak 27 yaşındaki dükkân sahibi Murat, hemen ticaretine devam ettiğini belirtiyor. Sahte çantalar ile ilgili soruşturmalar ise devam ediyor.