Fake luxury overshadows unique charm of Istanbul's Grand Bazaar - Hurriyet Daily News

Sahte lüks İstanbul’un Kapalı Çarşısının benzersiz cazibesini gölgede bırakıyor – Hürriyet Daily News

İstanbul’un tarihi Kapalı Çarşısı’nda düşük fiyatlı markalı parfümler ve sahte lüks çantalar, geleneksel esnafların lüks taklitlerin pazar yeri karakterini zedeliyor olduğunu belirtiyor. Osmanlı döneminden kalma çarşının boyalı tavanları altında geleneksel Türk zanaatlarının sergilendiği yerde, Haşim Güreli’nin işlettiği zarif halı mağazası artık tasarımcı taklitlerini satan dükkanlarla çevrelenmiş durumda. Geleneksel esnaflar arasında bulunan birçok kişi, çarşının labirent sokaklarını dolduran atölyelerin anılarına sahip eski esnaflardan, artık bu yerin sahte taklitlerle dolu olduğunu görmekten üzüntü duyuyor. Çay takımı satıcısı Gazi Uludağ, çarşının “eşsiz karakterini kaybettiğini” dile getirdi. Kendi el yapımı halı mağazasında Florence Heilbronn-Ogutgen ise bir zanaatkar arkadaşının “çok güzel derilerden gerçek ve güzel çantalar yaptığı bir dönemde dükkanını kapatmak zorunda kaldığını” üzüntüyle anlatıyor.

Dünya genelindeki en büyük kapalı pazarlardan biri olan yaklaşık altı asırlık Kapalı Çarşı, her yıl milyonlarca turisti cezbetmekte, çoğu ucuz lüks vadetme umuduyla. Lüks devler tarafından kiralanmış olan Türk hukuk firmaları, sahtekarlarla mücadele etmeye çalışıyor, ancak bu görev kolay değil. Avukat Sena Yasaroğlu, “Her adres için arama izinleri almanız gerekiyor. Kapalı Çarşı’da binlerce dükkan olduğundan binlerce el koyma emri almanız gerekiyor” diyor. Kapalı Çarşı’nın yönetim kurulundan bir sözcü ise “İstanbul polisinin sık sık denetimler yaptığını” ısrarla belirtiyor.

Oldukça küçük bir dükkanın, ayda 1000 dolar kira ödediği ve 2.5 metrekare büyüklüğündeki dükkanının önünde duran Murat, denetimlerden her gün endişe ettiğini söylüyor. Kardeşi ile birlikte iş yerlerine 2018 yılında polis baskını yapıldığını ve 800 sahte çantanın ele geçirildiğini ve 40.000 avro para cezası ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor.

Sonuç olarak, Kapalı Çarşı’nın sahte ürünlerle dolu olması, bu tarihi yerin karakterini zedeliyor ve geleneksel zanaatkarların hayatta kalamayacağı bir rekabet ortamı yaratıyor. Yasalarla mücadele etmek ve sahte ürünlerle mücadele etmek kolay olmasa da, çarşının otantik ve özgün kimliğini korumak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor.