Hemşireler Günü buruk kutlanıyor - Personel Sağlık NET Sağlık Personeli

Sağlık Personeli Hemşireler Gününü Buruk Kutluyor

Türk Hemşireler Derneği (THD), 12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla önemli bir açıklama yaptı. Hemşirelerin çalışma koşulları, iş yükü, ekonomik zorluklar, baskı, mobbing ve şiddet gibi pek çok olumsuzlukla mücadele ederken tükendikleri, geleceklerini garanti altına almak için bazıları başka ülkelere göç etmek zorunda kaldıkları vurgulandı. Dernek, hemşirelik eğitimine gerekli finansmanın sağlanması gerektiğini belirtti.

THD tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de hemşirelerin değer görmediği, duyulmadığı, adlarının anılmadığı ve hak ettikleri değeri alamadıkları ifade edildi. Dünyada hemşirelik alanında ciddi bir kriz yaşanırken en az 30 milyon hemşire açığının bulunduğu ve bu durumda Türkiye’nin hemşire kaybetmeye başladığı vurgulandı. Küresel sağlık sorunlarıyla mücadelede hemşirelerin önemli bir role sahip olduğu belirtilirken Türkiye’de bu gerçeğin görmezden gelindiği ifade edildi.

Hemşireliğe gereken değerin verilmediği ve yetersiz finansman sağlandığı takdirde sağlık sistemlerinin verimsiz hale geleceği ve uzun vadede daha maliyetli olacağı vurgulandı. Ayrıca yatırım eksikliği olan yerlerde sistemlerin çökeceği, insanların hastalanacağı ve sağlık harcamalarının artacağı belirtildi. Hemşireliğe yeterli yatırım yapılmadığı sürece sağlık sistemlerinin sürdürülebilir olamayacağı ve ülke ekonomilerinin gelişemeyeceği ifade edildi.

Hemşirelik alanında eğitim almayan kişilere yetki verilmesi ve bu kişilerin hemşirelik görevlerini yerine getirmelerinin devam ettirilmesi eleştirildi. Hemşirelik eğitimine yeterli önem verilmediği, çalışma saatlerinin aşırı olduğu ve eğitimsiz personelin görevlendirildiği durumların sağlıksız bir ortam oluşturduğu belirtildi. Ayrıca illegal uygulamaların denetlenmediği ve bu durumun normalleştirildiği eleştirildi.

THD’nin açıklamasında, toplum sağlığı, ülke ekonomisi ve ortak geleceğimiz için hemşireliğe yatırım yapılması gerektiği vurgulandı. Hemşirelerin değer görmesi ve hak ettikleri koşullarda çalışmaları için adımlar atılması gerektiği belirtildi. Türk Hemşireler Derneği, hemşirelerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, hemşirelik alanına yatırım yapılması çağrısında bulundu.