COVID-19'dan hastalanan sağlık çalışanlarının hakları korunamıyorsa hiç kimsenin hak talep edebilmesi mümkün ... - Türk Tabipleri Birliği

Sağlık Çalışanlarının COVID-19’dan Hastalanırken Yaşadığı Hak Sorunları: Türk Tabipleri Birliği Uyarıyor

Türk Tabipleri Birliği, COVID-19 salgınında hastalanan sağlık çalışanlarının haklarının korunmaması durumunda hiç kimsenin hak talep edemeyeceğine dikkat çekiyor. Salgınla mücadele, şeffaflık ve hakların korunması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği’nin açıklamalarına göre, COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanı sayısının Sağlık Bakanı tarafından açıklanması gerektiği belirtilerek, şeffaflığın önemine dikkat çekiliyor.

Sağlık Bakanı tarafından açıklanan 7.428 sağlık çalışanının PCR testlerinin pozitif çıktığı bilgisi üzerine Türk Tabipleri Birliği, bu sayının gerçek rakamların üzerinde olduğunu belirtiyor. Ayrıca, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipmanlarının yetersizliğinden dolayı hastalandığına dikkat çekilerek, bu konuda soruşturma başlatılıp başlatılmadığı soruluyor.

COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının meslek hastalığı bildirimi yapılması gerektiğine vurgu yapılırken, buna uyulmaması durumunda haklarının korunamayacağı belirtiliyor. Sağlık çalışanlarının mağdur edilmemesi için gerekli adımların atılması gerektiği ifade edilirken, COVID-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi durumunda sağlık giderlerinin %100 karşılanması ve tazminat hakkı verilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Türk Tabipleri Birliği, COVID-19 kaynaklı iş kazası ve meslek hastalıklarının bildirilmesinin önemine dikkat çekiyor ve bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın önlem alması gerektiğini belirtiyor. Türk Tabipleri Birliği, COVID-19 hastalığına yakalanan hekim ve sağlık çalışanlarının haklarını korumak için mücadele edeceğini ve konunun takipçisi olacağını bildiriyor.

Sağlık Bakanı’na yöneltilen sorular arasında, COVID-19 hastalığını meslek hastalığı olarak bildirenlerin sayısı ve iş kazası bildirimi yapılan sağlık çalışanlarının sayısı yer alıyor. Bunun yanı sıra PCR testi negatif olan ama tedavi görenlerin durumu ve hakları konusunda tutumun sorulduğu belirtiliyor.

Türk Tabipleri Birliği, COVID-19 salgınında sağlık çalışanlarının haklarının korunması ve şeffaflığın sağlanması için çaba gösterirken, Sağlık Bakanlığı’nın da gerekli önlemleri alması ve çalışanların haklarını koruması gerektiğini vurguluyor.COVID-19’dan etkilenen sağlık çalışanlarının haklarının korunmaması durumunda toplumun genel sağlık hizmetlerine erişimde zorluklar yaşanabileceği belirtiliyor.