Sağlık Bakanlığı, yapay zeka üzerine 9 proje yürütüyor - Bengü Türk

Sağlık Bakanlığı, yapay zeka üzerine 9 proje yürütüyor – Bengü Türk

Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesini ziyaret ederek, yapay zeka ile radyolojik teşhis ve tanı sistemlerinin hastalarda kullanılmasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ziyaretinde yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığında yapay zekadan faydalanmaya yönelik sistemin pilot uygulama olarak kullanıldığını belirtti.

Yılmaz, Bakanlık tarafından yapay zeka uygulamasının yaygınlaştırılmasına ilişkin sürecin devam ettiğini vurgulayarak, Türkiye’deki tüm ağız diş sağlığı merkezlerinde bu sistemlerin kullanılmasının hedeflendiğini söyledi. Yapay zeka teknolojisinin eğitilerek daha doğru teşhisler yapabilmesinin beklendiğini ifade etti.

Yılmaz ayrıca, Sağlık Bakanlığı olarak önemli veri kaynaklarına sahip olduklarını ve yapay zeka üzerine 9 proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) çekilen mamografi görüntülerini yapay zeka ile analiz ettiklerini ve doğruluğunun yüksek olduğunu aktardı. Teşhis sürelerinin kısaltılması ve daha hızlı sonuç alınması için yapay zekanın büyük bir avantaj sağladığını söyledi.

Yılmaz, MHRS’de onaylı randevu uygulamasının başladığını hatırlatarak, BT Toraks ve EKG görüntülemeyle ilgili yapay zeka destekli proje çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi. Hastanede görevli hekimlerle yapay zeka ile radyolojik teşhis ve tanı sisteminden faydalanan hekimlerle görüşen Yılmaz’a, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici de eşlik etti.

Yapay zeka teknolojisinin sağlık sektöründe kullanımının artmasıyla birlikte, teşhis süreçlerinde daha hızlı ve doğru sonuçlar elde edilmesi mümkün olacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen projelerin bu alanda önemli bir ilerleme sağlayacağı ve Türkiye’deki ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde yapay zekanın etkin bir şekilde kullanılacağı ön görülmektedir.