Sağlık Bakanlığı hastaneleri bile yasal olmayan mide botoksu yapıyor - Diken

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yasa dışı mide botoksu vakaları ortaya çıktı – Diken

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, son zamanlarda mide botoksu yaptıran birçok hastada zehirlenme belirtilerinin görülmesi nedeniyle hastanelere başvurular artmıştır. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu işleminin endikasyon dışı olarak değerlendirildiğini belirterek konuyla ilgili önlemler almıştır. Almanya’dan da yapılan bir uyarıda, İstanbul’da mide botoksu yaptıran bazı hastalarda botulizm vakaları görüldüğüne dikkat çekilmiştir. Mide botoksu işleminin etken maddesi olan botulinum toksini, insanlarda tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ancak Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, botulinum antitoksin stoklarının artırılması gerektiğini belirtmiştir.

Mide botoksu, organın kaslarını felç ederek hareketlerini engellediği ve böylece açlık hissini azalttığı iddiasıyla yapılan bir işlemdir. Ancak Sağlık Bakanlığı kılavuzunda mide botoksu işleminin önerilmediği ve kullanımının tartışmalı olduğu belirtilmektedir. Obezite tedavisinde mide botoksu uygulamasının etkili olup olmadığı konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır.

Mide botoksu uygulamalarıyla ilgili bir rapor yayınlayan Obezite ve Metabolik Cerrahi Derneği, bilimsel verilerin mide botoksu uygulamasının obezite tedavisinde etkili olmadığını gösterdiğini belirtmiştir. Ayrıca mide botoksu uygulamasının hastalarla paylaşılması ve etik kurul onayı alınarak yapılması gerekliliği vurgulanmaktadır. Uzmanlar, mideye botoks yapılmasının Amerika ve Avrupa gibi ülkelerde uygulanmadığını ve bu işlemin etiğe aykırı olduğunu belirtmektedir.

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Coşkun, mide botoksu uygulamalarının riskli olduğunu ve etkisinin kanıtlanmamış olduğunu vurgulamaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın mide botoksu uygulamalarına neden ses çıkarmadığını sorgulayan Coşkun, uluslararası alanda mide botoksu işleminin yaygın olmadığını ve Türkiye’de bu işlemin neden yapıldığını sorgulamaktadır. Botoks zehirlenmesi nedeniyle hastaların yoğun bakımda olduğu bilgileri de endişe vermektedir. Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapması beklenmektedir.