Sağlık Bakanı Koca Covid-19'la mücadeleyi değerlendi: 7 bin 428 sağlık çalışanı enfekte oldu - Euronews

Sağlık Bakanı Koca: 7 bin 428 sağlık çalışanı Covid-19 enfekte oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 salgınıyla mücadelede üstün gayret gösteren sağlık çalışanlarının sayısının büyüklüğünü vurgulayarak yayınladığı son açıklamasında, salgınla başa çıkmak için alınan önlemleri ve tedavi sürecindeki başarıları anlattı. Bakan Koca, Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur için toplu buluşmalardan kaçınılmasını da hatırlatarak, halkın salgının yayılmasını engellemek için gereken tedbirlere uyması gerektiğini belirtti.

Bakan Koca, özellikle filyasyon yönteminin başarısının salgınla mücadelede büyük rol oynadığını belirterek, tespit edilen vakaların izole edilerek yayılmanın önüne geçildiğini açıkladı. Sağlık çalışanları arasında Covid-19 vakalarının artışına da değinen Bakan Koca, yaklaşık bir milyon sağlık çalışanı içerisinde 7 bin 428 kişinin koronavirüse yakalandığını açıkladı. Ancak bu oranın Avrupa ülkelerindeki oranlardan daha düşük olduğunu belirtti.

Bakan Koca, Covid-19 testlerinin artırılmasıyla birlikte teşhis ve tedavinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, yoğun bakımdaki ve entübe hastalardaki vefat oranlarının belirgin bir şekilde düştüğünü açıkladı. Günlük koronavirüs vaka tablosundaki verilerin umut verici olduğunu belirten Bakan Koca, halkın tedbirlere uyum sağlaması halinde yeni pik dalgalarının önüne geçilebileceğinin altını çizdi.

Türkiye’de Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin etkili olduğunu ve vefat oranının Avrupa’daki diğer ülkelere göre düşük olduğunu vurgulayan Bakan Koca, salgına karşı alınan önlemlerin ciddiyeti ve disiplinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Son 3 günde Covid-19 salgınına ilişkin verilerin olumlu bir seyir izlediğini belirten Bakan Koca, yeni vaka sayısında düşüş yaşanırken, hastalığı yenerek taburcu olanların sayısında da artış gözlendiğini açıkladı. Türkiye’de toplam can kaybının 2 bin 992 olduğunu dile getiren Bakan Koca, salgının pik dönemine girildiğini ve düşüş trendinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Koca, Covid-19 tedavisi konusunda dünyanın birçok ülkesinden farklı yaklaşımların olduğunu ve Türkiye’de süreç içerisinde tedavi protokollerinde değişiklikler yapıldığını hatırlatarak, vatandaşların sağlık ve güvenlikleri için alınan kararların öneminin altını çizdi.