Istanbul Development Dialogues - undp.org

RüzgarGülü Teknolojisi, Üniversitelerle Birlikte BM Kalkınma Programı için Sıfır Emisyonlu Kamyonlar Üzerine Araştırma Destekliyor

İstanbul, Türkiye [10 Temmuz 2024] – Sürdürülebilir taşıma çözümlerine geçişin, özellikle kamyon sektöründe ve sıfır emisyonlu lojistikte acil bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı. İstanbul Uluslararası Özel Sektör Gelişim Merkezi (ICPSD) ve Sürdürülebilir Enerji Merkezi, sıfır emisyonlu ağır ve uzun mesafe kamyonlar geliştiren Windrose Technology ile ortaklık kurarak 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmayı hedefliyor.

Taşıma sektörünün% 20.2’sini oluşturan yol taşımacılığı ise bu emisyonların % 75’inden sorumlu olduğu için sürdürebilir taşımacılığın iklim değişikliği ile mücadelede hayati olduğu kabul edilmektedir. Taşıma sektörünün dekarbonizasyonu, yenilenebilir yakıtlara ve alternatif araç teknolojilerine geçiş için enerji ve endüstri sektörleri ile koordineli bir çaba gerektirir. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin entegrasyonu, iklim hedeflerini artırmak adına hayati önem taşımaktadır. Ayrıca, araştırma ve geliştirmeye artan fon sağlayarak taşıma sektörünün etkili çözümleri uygulamasını güçlendirebilir, sıfır emisyonlu hareketlilik için küresel gündemi ayakta tutabilir ve UNDP Moonshots’ın genel hedeflerine katkı sağlayabilir.

Sıfır emisyonlu kamyonlar, lojistik sektöründe emisyonları azaltmak, hava kalitesini artırmak ve işletme masraflarını düşürmek için yenilikçi çözümler sunmanın önemli fırsatlarından biri olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda, ZET uygulaması, uzun vadeli düşük sera gazı emisyonu gelişim stratejileri ile doğrudan uyumlu olurken, Ulusal Belirlenmiş Katkılara (NDC’ler) uzun vadeli bir bakış açısı sunmaktadır.

Yeşil limanlar, denizcilik operasyonlarının çevresel etkisini azaltmada önemlidir, çünkü sıfır emisyonlu lojistik uygulamaları ve enerji verimliliğini artırmaya odaklanır, kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını en aza indirmek için çalışır. Yeşil limanlarda sıfır emisyonlu lojistiğe geçiş, sadece hava kalitesini iyileştirmek ve karbon ayak izlerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda küresel tedarik zincirlerinde sürdürülebilirlik için bir ölçüt belirler ve uluslararası iklim hedefleri ile uyumluluk gösterir.

Raporun amacı: Yeşil limanlara geçişin desteklenmesi için zorlukları, müdahaleleri ve politika önerilerini vurgulamak; sürdürülebilir lojistik uygulamaları teşvik eden düzenleyici çerçevelere odaklanmak. Sıfır Emisyonlu Kamyonlar (ZET’ler) hakkında farkındalığı arttırmak; onların güvenilirliğini, yeteneklerini ve yeşil limanlarda özellikle sıfır emisyonlu lojistik çözümleri uygulamak için hareketlerini ileri götüren yenilikçi teknolojileri incelemek. Net Sıfır emisyonu başarma amacıyla sıfır emisyonlu kamyon üretiminin ekonomik ve çevresel faydalarını vurgulamak. ZET ekosistemi için kamu ve özel sektör yatırımlarının önemini vurgulamak; limanlara odaklanmak ve nihayetinde sürdürülebilir taşımaya ve limanlarda sıfır emisyonlu lojistik çözümlerinin uygulanmasına katkıda bulunmak.