Rusya’da suikast timiyle bağlantılı bir ajan, 2015’te öldürülen muhalif siyasetçi Boris Nemtsov’u aylarca izledi - BBC.com

Rusya’da Suikast Timiyle Bağlantılı Bir Ajan, Nemtsov’u Aylarca İzledi

BBC Göz Araştırmaları Dünya Servisi, yaptığı yeni bir araştırmada, Rusya’da suikast sonucu öldürülen muhalif politikacı Boris Nemtsov’un ölmeden bir yıl önce siyasi suikast timiyle bağlantılı bir ajan tarafından izlendiğini ortaya koydu.

Nemtsov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önemli muhaliflerinden biriydi. 2015’te başkentin hemen yakınında Kremlin Sarayı’na sadece birkaç adım uzaklıkta vurularak öldürüldü. Nemtsov’un ölümü, Putin döneminde işlenen en büyük siyasi suikast olarak tarihe geçti.

Araştırmacılar, Nemtsov’un öldürülmeden önceki 13 seyahatinde, ajanlar tarafından izlendiğine dair belgeler buldu. Nemtsov’un ajanlar tarafından takip edilmesi, Rusya’daki siyasi atmosferin ne kadar tehlikeli ve baskıcı olduğunu gözler önüne seriyor.

Araştırmanın detaylarına göre, ajanın adı Valery Sukharev ve o dönemde Rus istihbarat servisi FSB için çalışıyordu. Nemtsov’un seyahat planlarını önceden bilen Sukharev’in, Nemtsov’un hareketlerini dikkatle takip ettiği görülüyor.

Bellingcat İcra Direktörü Christo Grozev, Magistral adlı veri tabanından elde ettikleri bilgilerle Nemtsov’un takip edildiğini ortaya çıkardıklarını belirtiyor. Grozev, ajanların, hedeflerini bu kadar yakından izlemek için veri tabanını nasıl kullandığını anlatıyor.

Nemtsov’un öldürülmesinin ardından hemen tutuklanan Çeçenistan kökenli beş kişi, suikasttan suçlu bulundu ve cezaevine gönderildi. Ancak resmi soruşturma, suikastın arkasındaki asıl güçleri ve azmettiriciyi açıklığa kavuşturamadı.

Sukharev’in, Nemtsov’un öldürülmesinden önce aynı zamanda diğer muhalif politikacılar Vladimir Kara-Murza ve Alexey Navalni’yi izlemekle de bağlantılı olduğu belirlendi. Kara-Murza ve Navalni, zehirlenme girişimleri sonucunda hayatta kaldılar.

Rusya’nın iç siyasi tehlikeleri bertaraf etmek amacıyla bu tür suikast ve gözaltı operasyonları yürütmesi, ülkenin demokrasi ve insan hakları konusundaki endişe verici durumunu gözler önüne seriyor.

BBC’nin ortaya çıkardığı bu bulgular, Rusya’daki muhaliflerin maruz kaldığı zorlukları ve siyasi mücadelenin ne kadar tehlikeli ve ölümcül olabileceğini gözler önüne seriyor. Putin rejiminin kritik sesleri susturma ve sindirme politikasının ne kadar ciddi sonuçlara yol açtığını gösteriyor.