Savaş karşıtı Rus muhalif politikacı Kara-Murza gözaltına alındı - NTV

Rusya’da Savaş Karşıtı Politikacı Kara-Murza Gözaltına Alındı

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Rusya’da savaş karşıtı göstericilerin devam eden protestoları sırasında muhalif politikacı ve gazeteci Vladimir Kara-Murza, Rus istihbaratı tarafından Moskova’da gözaltına alındı. Gözaltına alınmasını duyuran Rus politikacı İlya Yaşin, gözaltı gerekçesinin henüz açıklanmadığını belirtti. Kara-Murza’nın, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sonrasında sürgündeki Rus politikacılarla birlikte Rusya Savaş Karşıtı Komitesi’ni kurması nedeniyle gözaltına alındığı düşünülüyor.

Muhalif politikacı Kara-Murza, sabah saatlerinde ABD merkezli basın kuruluşu MSNBC televizyon kanalının yayınına katılarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna operasyonları sırasında Rus kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini belirtti. Kara-Murza, yayın sırasında tehlike altında olduğunu ifade ederek savaş karşıtı duruşunu vurguladı ve “Olmam gereken nokta burası” dedi. Kara-Murza, Mayıs 2015 ve Şubat 2017 tarihlerinde zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılmış ancak tedavisinin ardından taburcu edilmişti. Rus politikacı, Putin’e karşıtlığıyla ve öldürülen Rus politikacılar Boris Nemtsov ve zehirlendikten sonra cezaevine gönderilen Alexei Navalny’e verdiği desteklerle tanınıyor.

Rusya’da hükümet karşıtı eylemler ve gösteriler yoğun bir şekilde devam ederken, Kara-Murza’nın gözaltına alınması muhalefetin susturulmaya çalışıldığı şeklinde yorumlanıyor. Kara-Murza’nın gözaltına alınmasının ardından detaylı bilgilerin henüz paylaşılmamış olması endişe yaratmaktadır. Rusya Savaş Karşıtı Komitesi’nin faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınan Kara-Murza’nın durumu ve kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında halka net bir açıklama yapılması beklenmektedir.

Rusya-Ukrayna krizi sonrasında uluslararası toplumun kaygıları artarken, Kara-Murza’nın gözaltına alınması uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Rusya’nın iç politikaları ve özgürlükler açısından yaşanan bu gelişme, demokratik hakların sınırlanması ve muhalif seslerin bastırılması endişelerini artırmaktadır. Kara-Murza’nın serbest bırakılması ve hakkındaki suçlamaların şeffaf bir şekilde açıklanması, uluslararası toplumun önemle beklediği konular arasındadır.

Kısacası, Rusya’da savaş karşıtı sesleri bastırmaya yönelik baskıların arttığı bir dönemde muhalif politikacı Vladimir Kara-Murza’nın gözaltına alınması, uluslararası toplumun yakından takip ettiği bir konudur. Kara-Murza’nın gözaltına alınmasının ardından yaşanan gelişmeler ve kendisi hakkındaki suçlamalar konusunda net bilgilerin paylaşılması beklentisi halk arasında yüksektir.