Savaş karşıtı Rus muhalif politikacı Kara-Murza'ya 25 yıl hapis cezası - Posta

Rus muhalif politikacı Kara-Murza’ya 25 yıl hapis cezası verildi

Rusya-Ukrayna savaşının ardından sürgündeki Rus politikacılarla birlikte kurduğu Rusya Savaş Karşıtı Komitesi’yle dikkatleri üzerine çeken muhalif politikacı Vladimir Kara-Murza’nın yargılandığı davada karar çıktı. 11 Nisan 2022’den bu yana tutuklu olan Kara-Murza’ya mahkeme tarafından “vatana ihanet” ve “Rus ordusunu aşağılama” suçlarından 25 yıl hapis cezası verildi.

Uluslararası Af Örgütü, Kara-Murza’ya verilen ağır cezaya tepki gösterdi. Örgütün Rusya Direktörü Natalia Zviagina, yaptığı açıklamada bu kararın insan hakları aktivizmini haksız yere “vatan hainliği” ile suçlaması hakkında endişelerini dile getirdi. Zviagina, bu durumun Stalin dönemini hatırlattığını belirtti ve Kara-Murza’nın siyasi görüşleri nedeniyle hüküm giydiğini vurgulayarak serbest bırakılmasını talep etti.

Kara-Murza’nın Putin’e karşıtlığıyla bilinen bir isim olduğu ve geçmişte öldürülen Rus politikacı Boris Nemtsov ve zehirlenerek cezaevine gönderilen Rus muhalif lider Alexei Navalny’e destek verdiği biliniyor. 3 çocuk babası olan Kara-Murza, 11 Nisan 2022’de katıldığı bir televizyon programında Putin’in Ukrayna operasyonları sırasında halkı yanılttığını ve savaşa karşı olduğunu ifade etmişti. Bu açıklamalarının ardından Rus istihbaratı tarafından gözaltına alınan Kara-Murza, Putin’in “diktatörlüğüne” ve Ukrayna’ya asker gönderme kararına karşı çıktığını belirtmişti.

Bu olay, Rusya’da muhalif seslere yönelik baskının devam ettiğini ve insan haklarının göz ardı edildiğini öne çıkarmaktadır. Uluslararası Af Örgütü’nün tepkisi de bu yönde olmuş ve Kara-Murza’nın haksız yere cezalandırıldığını vurgulamıştır. Putin’in muhaliflere yönelik baskılarının arttığı bu dönemde, Kara-Murza’nın hapis cezası kararı geniş yankı uyandırmış ve uluslararası camiada endişe yaratmıştır. Bu karar, Rusya’nın demokratik haklarına ve insan haklarına olan saygısızlığını bir kez daha gözler önüne sermektedir.