Putin karşıtı Navalni'ye 3,5 yıl hapis cezası - DW (Türkçe)

Putin karşıtı Navalni’ye 3,5 yıl hapis cezası – DW (Türkçe)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı çıkışıyla tanınan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, Moskova’da çıkarıldığı mahkemede hakkında verilen şartlı tahliye kararını ihlal ettiği gerekçesiyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce ev hapsinde bulunduğu süre hesaba katılan Navalni, cezasının 2,5 yılını cezaevinde geçirecek. Rus Ceza İnfaz Kurumu, Navalni’nin 2014 yılındaki cezasının şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkeme de Navalni’nin ülke dışında olduğu süre içerisinde adli kontrol gereği karakola giderek imza vermediği için suçlu buldu. Navalni ise Almanya’da tedavi gördüğünü belirterek suçlamaları reddetti. Mahkemedeki ifadesinde yurtdışında tedavi gördüğü için imza atamadığını açıklayan Navalni, Rusya’da bulunduğu süre boyunca güvenlik makamlarına ayda iki kez imza attığını söyledi. Avukatları aracılığıyla tedavi için Almanya’da olduğu bilgisini yetkililere iletildiğini belirten Navalni, Devlet Başkanı Putin’in kendisi için Almanya’da “hasta” olduğunu söylediğini vurguladı. Navalni’nin yargılandığı davayı bir siyasi baskılama girişimi olarak gören birçok siyasi gözlemci bulunmaktadır. Putin ve FSB ise Navalni’ye suikast düzenledikleri iddialarını reddetmektedir.

Duruşma sırasında olağanüstü güvenlik önlemleri alınmış, terörle mücadele ekipleri mahkeme çevresinde ablukaya almıştır. Navalni’nin destekçilerinin mahkeme salonuna yaklaşmalarını engellemek amacıyla binanın çevresi demir paravanlarla kapatılmıştır. Navalni’nin eşi Julia Navalnaya, salonda cam bir bölmede tutulan eşine kısa süreliğine konuşma fırsatı bulmuştur. Navalnaya son protestolar sırasında iki kez gözaltına alınmıştır. Navalni’nin “iç çamaşırı zehirleyen Vladimir” ifadesiyle Putin’i suçladığı ve zehirlenme olayının sorumluları arasında Putin ve FSB ajanlarını gösterdiği belirtilmiştir. Yargıç, Navalni’yi duruşmada siyaset yapmaması konusunda uyararak dikkat çekmiştir. Gözaltına alınanların arasında gazetecilerin de bulunduğu bildirilmiştir.

Putin’in muhalefeti etkisizleştirme girişimi olarak değerlendirilen Navalni’nin hapis cezası kararı, Rusya’da büyük yankı uyandırmıştır. Navalni’nin eşiyle mahkeme salonunda yaptığı konuşma, duygusal anlara sahne olmuştur. Navalni’nin savunmaları ve suçlamaları dikkate alındığında, Navalni’nin hapis cezası kararı büyük tartışmalara neden olmuştur. Bu olay, Rusya’da siyasi iklimin ve muhalefetin varlığının önemli bir göstergesidir. Navalni’nin hapis cezası kararının sonuçları ve devam edecek süreç, Rusya’da ve uluslararası alanda dikkatle takip edilmelidir.