parallax background

Popüler Türk Dizileri, İstanbul’da Turizmi Artırıyor – Travel Tomorrow

Türkiye’nin turizmi, kültürel analistlerin küçük ekrandaki gücü sayesinde artıyor. TV ve film ile seyahat trendinin Anadolu Cumhuriyeti’nde kendini göstermeye başladığını fark eden bu analistler, en sevilen dizilerde görünen setleri ve manzaraları görmek isteyen meraklı turistlerin arttığını söylüyorlar. 2023 yılında yapılan bir American Express anketine göre, katılımcıların %64’ü TV ve film etkisiyle belirli destinasyonlara seyahat etmeye karar verdiklerini belirtirken, bu oran Millennials ve Gen Z için %70’e yükseliyor. Türk dizilerinin küresel erişimi, 2020 ile 2023 arasında Parrot Analytics tarafından yapılan araştırmalara göre %184 arttı ve bu da Türkiye’yi dünyanın önemli TV ihraç eden ülkelerinden biri haline getiriyor.

Global Agency’nin CEO’su Izzet Pinto, Türk dizilerini dünya pazarlarına satan bir TV içerik dağıtıcısı olarak, Türkiye’nin, Latin Amerikan dizilerini ithal eden bir ülkeden, rolleri tersine çevirdiğini doğruluyor. “Her gece dünya çapında 400 milyon izleyiciye ulaşıyoruz,” diyor. “Türk dizileriyle yarattığımız yumuşak güç, politika alanında yapılabileceklerle bile kıyaslanamaz.” Diziler geniş bir yelpazede, 2005 yılında geleneksel ve modern şehir yaşamı arasındaki kültür çatışmasını araştıran Gumus’dan, 16. yüzyıl Osmanlı Sultanı Süleyman’ı dramatize eden “Muhteşem Yüzyıl” gibi tarihi dramalara kadar uzanıyor. Ancak Pinto’ya göre, hepsinin ortak noktası, aile dostu izleme odaklı olmalarıdır, bu da potansiyel izleyici kitlesini daha da genişletir. “Seks yok, küfür yok veya kötü kelimeler yok, pek çok nefret de yok. Bu nedenle, aileler için izlenebilir hale geliyor,” diye açıklıyor.

“Tüm herkese hitap eden bir şey”
Türk TV platformu “Dizilah”ın arkasındaki kadın Haley Uganadi de bu konuda hemfikir. Dizilah, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Yunanistan, Hindistan ve Pakistan gibi çeşitli ülkelerden aylık ortalama 1.5 milyon izleyiciye ulaşıyor ve Uganadi, Türkiye’nin TV dizilerinin başarısını evrenselliğine bağlıyor. “Herkes için bir şey sunuyorlar,” diyor, “nereden geldiğinizden bağımsız olarak. Türk dizileri izlerken annem, kendim ve kardeşlerimin yansımalarını görüyorum.” Bu geniş hayran kitlesi, artık ekrandaki yerlerini ziyaret etmek için koltuktan kalkmaya başlıyor. Bunlardan biri de “Diriliş: Ertuğrul” ve “Kuruluş: Osman” gibi epik Osmanlı dönemi tarihlerinin çekildiği dev bir İstanbul kuzey stüdyosu olan Bozdag Film Stüdyoları. Ve 2023 yılında yurt dışı TV ihracatından gelen 1 milyar dolarlık gelir, Türkiye’nin manzaraları, mutfağı, modası, zengin tarihi ve karmaşık kültürüyle büyülenen uluslararası ziyaretçilerin daha fazla artmasına yol açabilir.