‘Özgür Özel’in Eğitim Mitingi Konuşması: İtibardan Tasarruf Olur Ancak Eğitimden Tasarruf Olmaz’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Saraçhane’de gerçekleşen ‘eğitim mitingi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Mitinge atanamayan öğretmenler, mülakat mağdurları ve ‘yeni müfredattan endişe duyanlar’ katıldı. Özel’in konuşmasında vurgulanan konular arasında, eğitimden tasarruf yapılamayacağı, müfredatta yapılan değişiklikler ve özel sektörde öğretmen emeğinin sömürülmesi bulunuyor.

Özel, Saraçhane’den Türkiye işçi sınıfını saygıyla selamladıklarını belirterek, sesi duyulmayanlara ses olanlara teşekkür etti. Mitinge katılanların sesi olacaklarını ve hor görülenlerin mücadelesine destek olacaklarını söyledi. Öğretmen atamaları konusunda sert eleştirilerde bulunan Özel, 114 bin atama yapılması durumunda kamuda öğretmen fazlası olmadığını, emekli öğretmenlerin yerine yeterli atama yapılmadığını ifade etti.

Müfredatta yapılan değişikliklere de değinen Özel, Türkiye Cumhuriyeti yerine ‘Türkiye’ ifadesinin kullanılmasının doğru olmadığını ve Cumhuriyet’e karşı olan bir bakandan sorunlu bir müfredat dayatılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarıyla sorunu olan bir müfredatın geçersiz olduğunu vurgulayan Özel, eğitimde nitelikli bir eğitim sistemi oluşturulması gerektiğini savundu.

Özel ayrıca özel sektörde öğretmen emeğinin sömürüldüğünü ve devlet eliyle öğretmenlerin haklarının sermayeye aktarıldığını ifade etti. Nitelikli eğitime ulaşmanın sınıfsal bir sorun haline geldiğini belirten Özel, yoksul kesimlerin çocuklarının bilimsel, çağdaş ve laik eğitimden mahrum bırakıldığını dile getirdi. Müfredatın anayasa yapmak gibi önemli bir süreç olduğunu belirten Özel, tam bir mutabakatla yapılması gerektiğini vurguladı.

Özel’in konuşmasıyla mitingde eğitim sistemi ve öğretmenlerin sorunları tekrar gündeme geldi. Eğitimde yapılan tasarrufların olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Özel, hükümetin eğitim politikalarını eleştirdi. Eğitimdeki sorunların çözümü için toplumsal bir mutabakat gerektiğini belirten Özel, mücadeleyi milletin vereceğini ifade etti. Sonuç olarak, eğitimdeki sorunlara dikkat çeken bu miting, eğitim alanında yapılan değişikliklerin toplumun geniş kesimlerini nasıl etkilediğini bir kez daha gözler önüne serdi.