Omicron: İstanbul'da Covid varyantı neden ve nasıl hızla yayıldı? - BBC.com

Omicron Varyantı İstanbul’da Hızla Yayılıyor: Neden ve Nasıl?

Türkiye’nin en önemli şehri İstanbul, son günlerde koronavirüs salgını açısından endişe verici bir durumla karşı karşıya. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalara göre, Omicron varyantına bağlı vakaların büyük çoğunluğu İstanbul’da tespit ediliyor. Uzmanlar, İstanbul’un nüfus yoğunluğu ve havayolu ulaşımıyla Türkiye’nin salgından en çok etkilenen şehirlerinden biri olduğunu vurguluyor.

İstanbul’da vaka artış hızı son 10 günde 5 kat artarken, hastanelerin önünde aşı ve PCR test kuyrukları oluşmuş durumda. Sağlık Bakanlığı’nın Hayata Eve Sığar Uygulamasında da görüldüğü gibi, İstanbul’un büyük bir bölümü kırmızı renkte yüksek risk altında. Ancak, Bakan Fahrettin Koca hastane yükünde belirgin bir artış görülmediğini belirtiyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu da hastanelerdeki doluluk oranının diğer salgın dönemlerine göre daha düşük olduğunu ifade ediyor.

Aile hekimlerine başvuruların da arttığı İstanbul’da, pandeminin başından beri en yoğun dönem yaşanıyor. Dr. Ziya Köseoğlu, görev yaptığı aile sağlığı merkezinde üst solunum yolu şikayetlerinin arttığını ve büyük bir kısmının Covid-19’a bağlı olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda işyeri hekimi olan Köseoğlu, bazı işyerlerinin çalışanlarının pozitif çıkması nedeniyle uzaktan çalışmaya geçtiğini söylüyor.

İstanbul’da vaka sayılarındaki hızlı artış, yetkilileri ve meslek örgütlerini tedbirler konusunda uyarıda bulunmaya sevk ediyor. Özellikle aşı ve maske kullanımı gibi alınması gereken önlemlere dikkat çekilirken, insanların kalabalık ortamlardan kaçınması ve hijyen kurallarına uyması önemle vurgulanıyor. İstanbul’da hastane ve sağlık çalışanlarının üzerindeki yükün artmasıyla birlikte, vatandaşların da sorumluluklarını yerine getirmesi salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.