Öğretmenler Eğitimdeki Şiddeti Protesto Etmek İçin Binlerce Kişiyle Sokaklara İndi – Duvar İngilizce

Eğitim çalışanları, okul müdürü İbrahim Oktugan’ın son zamanlarda yaşanan cinayetini protesto etmek ve Türkiye’nin Eğitim Bakanlığı’ndan artan güvenlik tedbirleri talep etmek amacıyla 10 Mayıs’ta İstanbul’un Beyazıt ilçesinde bir araya geldi. Binlerce kişi, birçok öğretmen sendikasının çağrısıyla Beyazıt Meydanı’nda toplandı ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne taleplerini dile getirmek üzere yürüdü. Türkiye genelinde birçok öğretmen sendikası, bir günlük grevle destek vererek derslerden ve idari görevlerden kaçındı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), silahlı saldırıya neden olan altta yatan sistemik sorunlara odaklandı.
Eğitim-Sen, “Eğitimde hakaret politikalarına ve şiddete hayır!” yazılı bir pankart taşıyor. Sendika temsilcisi, “Cinayetin daha fazla faili olduğunu biliyoruz. Saldırının arkasındaki zihniyet, bizi her fırsatta tehdit eden ve hedef alan olandır.” dedi. Sendika, Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti: “Okullardaki şiddeti engelleyene kadar kaç eğitim emekçisi ölmeli?” ve “Okullarımız, hükümetin ve Eğitim Bakanlığı’nın plansız tavrı nedeniyle ağır bir şekilde tehlike altındadır. Bunun bedelini mi canımızla ödeyeceğiz?” Öğretmenlerin birçoğuna göre, kışkırtıcılar Türkiye’deki öğretmenlere tanıdıktır. Sendika, “Geçmişte tanık olduğumuz kadar çok cinayet, çalışmamızı küçümseyen ve mesleğimizi itibarsızlaştıran kişilerin işbirlikçilerindendir. Yıllardır öneri ve eleştirilerimizi dinlemeyenler, okullarda şiddetin kışkırtıcılarıdır.” dedi.
Sendika, “Eğitimde şiddet yasası” ile okul güvenlik sorunlarının çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Ayrıca Eğitim Bakanlığı’nın okullardaki şiddeti önlemeye yönelik bir eylem planı hazırlaması ve olaylara yanıt vermesi gerekiyordu. Saldırganların gelecekteki olayları caydırıcı bir şekilde cezalandırılması ve halk vicdanını sakinleştirmesi gerektiğini ifade etti. Yeni duyurulan müfredatla ilgili olarak sendika, ders planlarının sosyal hayat dersleri içermesi ve her türlü şiddeti teşvik etmek yerine “binlerce gereksiz ve zararlı içeriğe” yer veren bakanlığın kararını eleştirdi. Sendikanın açıklamasında, “Kendi ve öğrencilerimizin güvenliği konusunda endişelenerek işe gitmek istemiyoruz, yaşam güvenliğimizi göz ardı eden bir eğitim sistemini reddediyoruz.” denildi.
Türkiye’nin Bursa ilinde, “Dövüldük-vurulduk-öldürüldük. Eğitimde şiddet yasasını talep ediyoruz!” yazılı ortak bir pankart açan yedi öğretmen sendikası protesto etti. Ankara başta olmak üzere İzmir, Edirne, Bursa, Kocaeli, Hakkari, Van, Elazığ, Erzurum, Şanlıurfa, Eskişehir, Mersin, Hatay, Trabzon ve Zonguldak illerinde eş zamanlı protestolar düzenlendi.