Türkiye'de tutuklu öğrencilerin sayısı 70 bine dayandı - DW (Türkçe)

Öğrencilerin Tutuklu Sayısı Türkiye’de 70 Bini Aştı

Adalet Bakanlığı’nın CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin soru önergesine verdiği yanıta göre, Türkiye cezaevlerinde 69 bin 301 tutuklu öğrenci bulunuyor. Tutuklu öğrencilerin öğrenim hayatlarının kesintiye uğraması en büyük sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Avukat Hüseyin Boğatekin, öğrencilerin dosyalarında üniversitelerdeki öğrenci derneklerine üyeliklerinin terör örgütü üyeliğine delil olarak kabul edildiğini belirtiyor. Bazı öğrenciler ise eğitim hayatlarının sona ermesine sebep olan ceza soruşturmalarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Tutuklu öğrenciler yaşadıkları sorunlar nedeniyle kayıt yaptıramıyor ve sınavlara giremiyorlar.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden Kadir Selamet, tutuklu öğrencilerin öğrenim haklarının ihlal edildiğini ve karşılaştıkları problemlerden bazılarının öğrenimin ücretli olması, sınav nakil masraflarının karşılanmaması ve uzun tutukluluk sürelerinden kaynaklı hak gaspları olduğunu belirtiyor. 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin yürürlüğe girmesinin ardından örgüt üyeliğinden tutuklu ve hükümlü olan kişilere sınavlar hakkının elinden alındığı biliniyor. Tutuklu öğrencilerin yargılandıkları dava maddelerine bakılarak yaptırım uygulanamayacağını vurgulayan Selamet, masumiyet karinesinin ihlal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Öğretim üyesi İpek Özel, tutuklu öğrencilere vasi atanmış olan öğretim üyesi. Üç tutuklu öğrencinin vasisi olan Özel, tutuklu öğrencilerin haklarının verilmediğini ve sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyor. Ege Üniversitesi öğrencileri Ufuk Aydın, Fatih Kurt ve Barış Okutucu da cezaevinde bulunan öğrencilerden sadece birkaçı. Okudukları bölüme devam edememelerine rağmen hukuk fakültesini kazanan bu öğrenciler, kayıt yaptıramadıkları için eğitimlerine devam edememekteler.

Sonuç olarak, Türkiye’deki tutuklu öğrencilerin eğitim haklarının ihlal edildiği ve adil yargılamanın olmadığı sorunların bulunduğu ortaya çıkıyor. Öğrencilerin eğitim haklarının geri verilmesi ve masumiyet karinesine saygı gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor. İpek Özel’in vasisi olduğu öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar, bu konudaki hassasiyetin artmasını sağlıyor. Türkiye’de tutuklu öğrencilerin hakları konusunda daha fazla farkındalık ve adil bir sistem için çaba sarf edilmesi gerektiği belirtiliyor.