BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ YAYGINLAŞIYOR

MEB: Bilim ve Sanat Merkezleri Türkiye’de Yaygınlaşıyor

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen BİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla yaygınlaştırılmaya devam ediyor. 81 ilde bulunan BİLSEM’lerin sayısı 2021 yılı sonunda 225’e yükseltilmiş, böylece BİLSEM sayısı yüzde 23 artmış oldu. Aziz Sancar’ın adını taşıyan yeni bir bilim ve sanat merkezi olan 225. BİLSEM Ankara’da kuruldu.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı tarafından desteklenen eğitimler sayesinde, BİLSEM’lerde görev yapan öğretmenlere fikrî mülkiyet ve sınai haklar konusunda eğitimler verildi. 2021 yılında gerçekleştirilen projelerde 184 patent, 394 faydalı model, 2 bin 63 tasarım ve 16 marka olmak üzere toplamda 2 bin 657 ürün başvurusunda bulunuldu ve 1.305 ürünün tescili alındı.

Her BİLSEM’e en az bin kitaplık kütüphane kurulması projesi de başarıyla sürdürülmekte olup mevcut BİLSEM’lerdeki kütüphaneler tamamlandı. Ayrıca yeni açılan BİLSEM’lerde en az bin kitaptan oluşan kütüphanelerin yapımı devam etmektedir.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, BİLSEM’lerde öğrencilerin kendi tasarımlarıyla ürünlere dönüştürdükleri fikrî mülkiyet çalışmalarına önem verdiklerini belirtti. 2021 yılında 183 tescil hedeflenirken, 1.305 ürünün tescili alınarak yeni bir rekora imza atıldığı vurgulandı. Bakan Özer, 2022 yılı hedeflerinin 125 yeni BİLSEM açarak toplamda 350 BİLSEM sayısına ulaşmak olduğunu dile getirdi.

Öğrencilerin yeteneklerini geliştirmek için BİLSEM’lerin altyapısını ve imkânlarını sürekli iyileştirdiklerini belirten Bakan Özer, 81 ilde BİLSEM sayısının artırıldığını ve yeni BİLSEM’lerin açılması için planlamaların tamamlandığını belirtti.

Fikrî mülkiyet ve sınai haklar konusunda BİLSEM’lerde yaygın bir kültür oluşturmanın önemine vurgu yapan Özer, Türk Patent ve Marka Kurumu ile yapılan iş birliğinin başarıya ulaştığını belirtti. Bu sayede BİLSEM’lerde başarılı bir deneyim ve kültür oluşturulduğu ifade edildi.

Bu süreçte desteklerini esirgemeyen Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a teşekkür eden Bakan Özer, süreci yöneten yetkililere ve öğrencilere teşekkürlerini iletti. Son olarak, BİLSEM’lerdeki çalışmaların gelecekte daha da ileriye taşınacağına inandıklarını belirtti.